Svetovna premiera v Angliji

Slovenski skladatelj Alojz Ajdič se je predstavil s Prebujenjem v Huddersfieldu s Filharmoničnim orkestrom Slaithwaite

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Filharmonični orkester Slaithwaite na koncertu Prebujenje
FO Slaithwaite

V britanskem Huddersfieldu je 20. januarja ugledni Filharmonični orkester Slaithwaite izvedel simfonično delo Prebujenje slovenskega skladatelja Alojza Ajdiča. Po njem so poimenovali celoten koncert – Awakening. Ob delu Slovenca so bila na programu še 9. simfonija Dimitrija Šostakoviča, Uvod in Allegro za godala Edwarda Elgarja in Šah-mat Arthurja Blissa. K slednjemu delu je mednarodno priznana koreografinja Tracey Illife ustvarila balet.
Skladatelj Alojz Ajdič je rojen leta 1939 v bosanski Fojnici. Leta 1941 so se preselil v hrvaško Koprivnico. Leta 1951 pa v Maribor, kjer je obiskoval nižjo in srednjo glasbeno šolo (klarinet). Leta 1968 je diplomiral iz klarineta pri Mihaelu Gunzku na ljubljanski Akademiji za glasbo, v razredu Uroša Kreka pa je študiral kompozicijo. Bil je ravnatelj Glasbene šole Kranj. Med letoma 1978 in 1986 je vodil Glasbeno šolo v Celovcu, leta 1983 pa prevzel še vodstvo prodaje glasbenih edicij DZS. Med letoma 1989 in 2002 je vodil podjetje Glasbeni atelje. Njegov opus obsega opero Brata, vokalno-instrumentalne, orkestralne, komorne in zborovske skladbe, samospeve in druga vokalna dela. Leta 1997 je prejel nagrado Prešernovega sklada za Simfonija za tolkala in simfonični orkester, leta 2009 pa Kozinovo nagrado za zaokrožen simfonični opus.
Zadnji Ajdičev mednarodni preboj je bil v eminentnem tujem, britanskem okolju. Filharmonični orkester Slaithwaite je bil ustanovljen pred 125 leti in še vedno žanje zavidljive uspehe v Angliji in po svetu. Zanimivost tega orkestra je kontinuirana navzočnost glasbenikov iz istih družin skozi zgodovino. Med ustanovitelji je bil na primer tudi violončelist John Taylor, katerega potomci so še vedno člani istega simfoničnega orkestra. Glasbeniki so med seboj zelo povezani, med njimi vladajo pristni prijateljski odnosi. Sponzorirajo jih številni entuziastični meščani, ljubitelji glasbe. Danes gostujejo po vsem svetu, nedavno so se vrnili s turneje po Kitajski.
Dirigent orkestra Benjamin Ellin je prejemnik številnih mednarodnih nagrad. Med drugim je dirigiral Londonskemu simfoničnemu orkestru, simfoničnim orkestrom v Varšavi, Lillu, Šanghaju, Moskvi, Lyonu, Luxemburgu itd. Poleg vodenja orkestra je uspešen tudi kot skladatelj za različne glasbene sestave, uveljavil se je tudi s filmsko glasbo.
Koncert, poimenovan po skladbi slovenskega skladatelja Prebujenje, je bil nagrajen z močnim aplavzom. Skladatelj se je udeležil koncerta. Njegovo delo so označili za zelo komunikativno in sporočilno. V njem so zaznali osnovni skladateljev koncept, ki temelji na prebujanju, rasti, zorenju. Iz glasbe izžareva veselje do življenja, hvaležnost za ustvarjalni dar ter zavedanje o minljivosti življenja in neminljivosti glasbe kot kozmične sile.
Tokrat je Filharmonični orkester Slaithwaite izvajal že drugo Ajdičevo delo. Leta 2012 je bila na programu njegova Rapsodija za trobento in orkester, s katero je prav tako požel izjemno pozitivne kritike. Orkester se že veseli nadaljnjega sodelovanja. Za prihodnje leto napovedujejo sodelovanje s slovenskim skladateljem Marijanom Šijancem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta