Slovenski ribiči ne bodo izzivali incidentov

Uroš Esih Uroš Esih
29.12.2017 19:03

Na prvi dan uveljavitve arbitražne razsodbe ribiških incidentov v Piranskem zalivu ne gre izključiti, predvsem ker imajo hrvaški ribiči privoljenje hrvaške politike, da lovijo do sredinske črte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski ribiči bodo na prvi dan implementacije morske meje v Piranskem zalivu previdno opazovali razvoj dogodkov in ne bodo izzivali incidentov.
Robert Balen

Jutrizačnejo veljati tako imenovani arbitražni zakoni in uredbe, s katerimi Slovenija začenja izvrševati arbitražno razsodbo. Mejo na morju bo Slovenija po napovedih uveljavljala v celoti, na kopnem, ki je za hrvaško stran manj problematična, pa toliko, kolikor to lahko stori sama. Ključno vprašanje, povezano z današnjim dnem, je, ali bo v Piranskem zalivu, ki v 80 odstotkih zdaj pripada Sloveniji, prišlo do incidentov. Popotnica, da jih ne bo, je precej slaba. Slovenska stran je od razglasitve arbitražne razsodbe 29. junija naštela več kot 1400 hrvaških kršitev arbitražne meje. Od jutri naprej bo vsaka takšna kršitev kvalificirana kot mejni incident.
Državi, ki sta vkopani na diametralno nasprotnih stališčih glede arbitražne razsodbe, sta si pred dnevom D izmenjali diplomatske note. Slovenija je danes Hrvaško z diplomatsko noto ponovno pozvala k dialogu o implementaciji arbitražne razsodbe. Ob tem je s posebno noto odgovorila na hrvaško noto, ki jo je Slovenija prejela v četrtek. V odgovoru so izrazili protest zoper kršitve mejne črte na morju, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta