Ivica Maštruko: Vidi se, da 30. december ne bo navaden dan

Uroš Esih Uroš Esih
29.12.2017 18:30

"Hrvaška se bo znašla pod mednarodnim pritiskom." Nekdanji hrvaški veleposlanik v Sloveniji, eden redkih hrvaških politikov, ki ne ignorira obstoja arbitražne razsodbe, govori za Večer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivica Maštruko, starosta hrvaške diplomacije, v letih, ko je bil veleposlanik Hrvaške v Sloveniji. 
Janko Rath

Se strinjate s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem, ki je zatrdil, da bo 30. december dan kot vsi drugi?
"Ne strinjam se z njim. Vidi se, da ne bo navaden dan. Napetosti so prisotne v Piranskem zalivu, pa tudi atmosfera v medijih ni običajna, ampak je živčna in napeta na obeh straneh. To pa zato, ker se obe vladi nahajata v pat poziciji."
Bo situacija v naslednjih dneh in tednih eskalirala ali deeskalirala?
"Če ena od strani ne bo odstopila od svojega stališča, se situacija ne bo umirjala in bo ostala še naprej napeta. Ne izključujem možnosti manjših incidentov, kljub navodilom obeh notranjih ministrstev, da se bosta policiji izogibali incidentov. Vsak incident bo situacijo še poslabšal. Hitre pomiritve situacije po moje ni na vidiku."
Kako lahko k pomiritvi situacije prispeva Evropska komisija s svojim posredniškim nastopom?
"Evropska komisija nima potrebnih instrumentov za intervencijo v spor. Evropska komisija se bo zatekala k svojim običajnim frazam. Najprej bo sledil formalni apel, da se spor reši z bilateralnim dogovorom, vedno pa bodo k temu dodali, da je treba spoštovati odločitve mednarodnih sodišč. Nemška kanclerka, ki bi s svojo avtoriteto lahko vplivala na razrešitev spora, je sama v Nemčiji v takšni politični situaciji, da se ne želi ukvarjati s tem vprašanjem."
Kaj pa vpliv ZDA, ki so poleg EU botra arbitražnemu sporazumu, da premakne spor z mrtve točke?
"Menim, da ZDA za ta primer nimajo interesa. Nimajo niti volje ne želje, da se vpletejo. Ne pričakujem pritiska s strani ZDA na katerokoli stran."
Kdaj in v katerih okoliščinah pričakujete, da bo Hrvaška sprejela arbitražno razsodbo?
"V tej pat situaciji mora ena od strani naredi korak naprej. Ena od možnosti je, da se arbitražna razsodba prepiše v bilateralni sporazum."
A Slovenija v ta scenarij ne bo privolila, vztrajala bo pri implementaciji arbitražnega sporazuma, pripravlja pa se na sodno pot.
"Drži. Slovenija bo, kot kaže, Hrvaško tožila na Sodišču EU v Luksemburgu. Zaradi tega se bo Hrvaška znašla pod močnejšim mednarodnim pritiskom. Če se bo takšno stanje nadaljevalo, bo Hrvaška v težji mednarodnopolitični situaciji kot Slovenija. EU in drugi dejavniki bodo vztrajali pri implementaciji arbitražne razsodbe. Hrvaška se ne sme obnašati kot noj z glavo, zarito v pesek, češ da ta razsodba sploh ne obstaja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta