Slovenija plačuje digitalno

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
16.03.2023 12:02

Visa bo skupaj s partnerskimi bankami slovenskim podjetjem, ki še ne omogočajo digitalnega plačevanja, v naslednjih treh letih omogočila 9 mesecev brezplačne uporabe POS-terminalov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

Verjetno razlaga o tem, kako praktično je brezstično plačevanje za potrošnike, ni potrebna. Za svojega so ga vzeli tudi starejši občani, saj so ugotovili, da je hitro in praktično, mladina pa od ponudnikov storitev in trgovcev malodane zahteva, da ji omogočijo plačevanje s karticami, pametnimi telefoni, pametnimi urami itd. Ozko grlo pri »plačilni digitalizaciji Slovenije« so torej zaenkrat predvsem prodajna mesta, in sicer tista, ki kartičnega poslovanja še ne omogočajo in vztrajajo pri gotovinskih plačilih, čeprav so z gotovino povezani tudi vedno večji stroški.

Prodajalci česarkoli že, sploh pa gostinski lokali, bržkone nikoli ne računajo, koliko časa porabijo zaposleni za »zaključek transakcij«, torej izvedbo postopka plačila. Medtem ko je kartično plačilo opravljeno v nekaj sekundah – v najslabšem primeru deset sekund, če je znesek visok in sistem od uporabnika zahteva vnos kode PIN – ali skoraj hipno, kot v primeru brezstičnih plačil, pa rokovanje z gotovino zahteva iskanje gotovine na strani uporabnika, nato pa še štetje gotovine in pripravo vračila s strani prodajalca, kar mimogrede nanese minuto, celo dve. In te minute se sestavijo v ure. V ure, ki jih stranke vidijo kot izgubo časa – samo pomislite na čakanje v vrsti pred blagajno, lastniki pa kot strošek plačila zaposlenim, ki bi ta čas lahko porabili za kaj drugega.

Tudi banke podpirajo digitalizacijo

Podatki ECB kažejo, da je Slovenija med državami, ki so najbolj vezane na gotovino tako na prodajnih mestih kot med fizičnimi osebami, je na okrogli mizi, ki je spremljala predstavitev programa »Slovenija plačuje digitalno«, opozorila predsednica Združenja bank Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo. Na prodajnih mestih je kar 60 % transakcij fizičnih oseb opravljenih gotovinsko. To Slovenijo uvršča na neslavno tretje mesto v EU po uporabi gotovine. A potrošniki jasno izražajo željo, da bi plačevali digitalno. »To pomeni jasno sporočilo vsem deležnikom, od bančnih ponudnikov, prodajalcev do nenazadnje državo,« je dejala Zadravec Caprirolo.

Arhiv naročnika

Brezgotovinsko poslovanje je hitrejše in obsežnejše

Digitalna plačila pomagajo mikro, malim in srednje velikim podjetjem povečati prihodke, upravljati svoje poslovanje in pridobiti dostop do drugih finančnih storitev. Sprejemanje digitalnih plačil lahko številnim podjetjem omogoči tudi dostop do večjega števila potencialnih strank prek hitro rastočih kanalov elektronskega poslovanja – torej prek spletnih trgovin in tržnic, mobilnih aplikacij. S tem, ko podjetje ali podjetnik omogoči sprejemanje kartičnih in elektronskih plačil, si močno razširi nabor potencialnih strank. Tudi v podjetju Visa so prepričani, da so plačilne inovacije lahko pospeševalec digitalnega gospodarstva, ki je eden od stebrov evropskega poslovanja. Tako so že leta 2020 sprejeli zavezo, s katero bodo podprli 8 milijonov mikro, malih in srednje velikih podjetij po Evropi, da bodo lahko zagotavljala digitalna plačila in pripomogla k hitrejšemu razvoju digitalnega gospodarstva.

Hitrost, udobje in varnost

Slovenski trg je v zadnjih letih že doživel rast števila POS-terminalov in s tem krepitve e-trgovine. Kljub razmeroma širokemu sprejemanju digitalnih plačil pri velikih trgovcih na drobno, pa je domači trg še vedno premalo razvit v segmentu mikro in malih ter srednje velikih podjetij. Trend prehoda v digitalno potrjujejo tudi raziskave. Visina raziskava »Digitalno plačevanje« iz leta 2022, ki je bila izvedena v osmih srednjeevropskih državah, je pokazala, da večina vseh potrošnikov pri digitalnem plačevanju, tudi Slovencev, ceni hitrost ter priročnost. Hitrost je navedlo 53 odstotkov potrošnikov, udobje 50 odstotkov, varnost pa 30 odstotkov vprašanih. Slovenski potrošniki, ki plačujejo s pametnimi telefoni, med prednostmi tovrstnih načinov plačevanja vidijo tudi varnost. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?