Slovenci se vidimo kot borci ali mučenci

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
29.09.2018 03:31

Tomaž Ogris, učitelj in pisatelj, 71-letnik iz vasi Tuce nad Celovcem, deželni šolski nadzornik, ki je preživel ideološko sive medkulturne čase, nato Haiderjevo ero, deželni glavar Kaiser pa ga je nagradil za projekt Dober dan, sosed.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Ranc

Za prebivalce mesta Celovec ste bili na Radišah "oni Vindišarji tam zgoraj", "bogu za hrbtom živeči", ampak ste se temu zoperstavljali z izrazom "bogu na rami sedeči" z večplastno kulturno identiteto kot prednostjo. Kot bivši inšpektor, pisatelj in zavedni Slovenec imate gotovo vpogled, kakšno je trenutno vzdušje med Korošci na avstrijski strani.
"Slovenci se radi vidimo kot borci ali mučenci. Le v tem primeru postanemo zanimivi, če se kaj spektakularnega zgodi in pride v medije, v resnici pa življenje ne poteka tako. Med borbo in mučeništvom je še vse, kar si lahko mislimo, in okoliščine se zelo spreminjajo. Naš kraj je bil docela slovenski, čeprav se niso vsi imeli za Slovence. Nekateri bi se raje ponemčili, drugi pa so bili zavedni. Moja mati je Ukrajinka, zato zase pravim, da sem interkulturna zmes, po krvi in duši sem samo napol Slovenec."

Tomaž Ranc
Tomaž Ranc
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta