Redka infekcija prispela v Evropo: Prvi simptomi so rane, lahko pa se razširi na oči, pljuča in kosti

M.R.
03.03.2023 12:51

Simptomi infekcije se pričnejo z ranami blizu predelov, ki so bili izpostavljeni glivicam, nato pa lahko vnetje zajame tudi oči, pljuča, kosti in sklepe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V Veliki Britaniji se je pojavila redka infekcija, ki se z mačk prenaša na človeka. Do sedaj so tovrstne infekcije zaznali samo v Južni Ameriki, a prvi primeri so se pojavili tudi v Evropi. Gre za precej bolečo kožno bolezen, ki se manifestira tudi z ranami in razjedami, najpogosteje na rokah. 

Zdravstveni organi v Veliki Britaniji trdijo, da so vsi okuženi glivično infekcijo dobili od iste mačke, ki jo je družina pripeljala iz Brazilije, kjer so glivice vse bolj razširjene in predstavljajo vse večjo nevarnost za javno zdravje.

Na bakterijo Sporothrix brasiliensis so bile pozitivne tri osebe. Gre za vrsto glivic, s katero so se okužili mama, hčerka in veterinar, ki jih je opraskala ista mačka. Ob zdravniški pomoči so vsi trije okrevali. Okužbo se sicer običajno zdravi s protiglivičnimi zdravili, proces zdravljenja pa traja več kot šest mesecev, poroča britanski Daily Mail. 

Prvi simptomi se pojavijo v obliki ran oziroma lezij v bližini predela, ki je bilo izpostavljeno glivicam. Pozneje pa lahko okužba zajame oči, pljuča, kosti in sklepe. V redkih primerih lahko vpliva na osrednje živčevje. 

Glivice se širijo ob ugrizu ali prasku okužene mačke, za zdaj ni zabeleženih prenosov s človeka na človeka. V redkih primerih lahko okužena oseba, če je vdihavala glivične spore, zboli za pljučnico, zaradi česar se pojavijo oteženo dihanje, kašelj in povišana telesna temperatura. 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da glivične infekcije postajajo vse večja grožnja za javno zdravje, saj je zaradi podnebnih sprememb vse več okolij primernih za njihov razvoj in širjenje. 

Vse do sredine 90. let prejšnjega stoletja je bila glivica Sporothrix brasiliensis bolj kot ne neznana. Prvi primeri okužb s tem patogenom so se začeli pojavljati v Riu de Janeiru. Takrat so ugotovili, da se bolezen prenaša na ljudi večinoma s potepuških mačk. Kroženje te glivice so zabeležili tudi v Argentini, Paragvaju, Boliviji, Kolumbiji in Panami. 

Omenjena vrsta glivic živi v zemlji in v nekaterih rastlinah, iz neznanega razloga pa se je v Južni Ameriki dobro prilagodila na mačke. Nato je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bo bolezen z mačk prenesla na ljudi. Od leta 2011 se je število okuženih oseb početverilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta