Ravne bo preglasil jazz

Petra Zemljič Petra Zemljič
01.10.2018 16:51

Slovenski jazz od danes na Ravnah na Koroškem - več kot 130 nastopajočih, razstavljavcev in mentorjev, devet različnih prizorišč, 23 dogodkov, 13 koncertov, dva dneva delavnic, po dve razstavi in okrogli mizi, jam sessioni, izid Jazzopisa in še kaj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Ravnah obljubljajo dobro glasbo.
Nika Hölcl Praper

Štirinajsta izdaja Festivala slovenskega jazza se začne danes, 2. oktobra. V Ljubljani so priredili prvih osem festivalov, dalje pa jih delajo na Koroškem. Festival slovenskega jazza bo tudi letos presegal meje, napoveduje programski vodja Robi Jamnik. In da je program dober, ker je vsak od gostov poseben, Howard Levy, virtouz na ustni harmoniki svetovnega formata, pa je gotovo zvezda letošnjega festivala na Ravnah na Koroškem. "Osnovni koncept je, da se na festivalu preigrava glasba slovenskih avtorjev, lahko pa so izvajalci tudi tujci. Pretežno pa gostimo naše bende."
Glasbeni del festivala bo zvečer odprl kontrabasist in bas kitarist Ilj Pušnik, eden redkih, ki so se slovenskega jazza dotaknili v svojih diplomskih nalogah. Predstavitev dela - ukvarjal se je z jazzom v slovenskem medijskem prostoru - bo sledila koncertu. V sredo bo na Ravnah mariborska skupina Stick Control, ki bo igrala za festivalsko najmlajšo publiko, za tisto, izpostavlja Jamnik, ki bo "naša bodoča publika. Koncert je predavanje pa tudi uvod v dobro glasbo, dober jazz. Včasih rečem, da rušimo predsodke odraslih, češ da jazz ni poslušljiva muzika."
V četrtek bodo predstavili četrto številko Jazzopisa, ki je tudi edina revija za jazz pri nas. Na ta dan velja izpostaviti še projekt Viva Jazz Forma - reloaded ali glasba jeklenih skulptur se vrača v velikem slogu. Ta edinstveni projekt izhaja iz radovednosti okoli vprašanja o glasbenem potencialu jeklenih skulptur, nastalih izključno iz likovnega, kiparskega vzgiba. Te niso predvidele glasbene rabe, a jih je ekipa zanesenjakov pod okriljem programa Jazz Ravne kot posebnost in simbol občine ter regije želela preplesti s glasbenim ustvarjanjem.
V petek na koncertni oder prihaja mlada jazz pevka Ajda Stina Turek. Letošnja diplomantka Berklee Collegea of Music bo predstavila svoj avtorski prvenec. V soboto se bodo na mestni tržnici predstavili najmlajši člani šole Jazz Ravne s programom Divja jaga, nato pa prvič s samostojni projektom Funky Boys, mladi glasbeniki, ki so obiskovali ravensko šolo jazza že od malega. Nastopila bo še ena najbolj zanimivih jazzovskih skupin pri nas, Oberdixie Band, saj preigrava našo narodno-zabavno glasbo na jazzovski način. "To so izjemni glasbeniki, nekaj je tudi članov Big Banda RTV Slovenija, ki veliko vedo o glasbi. Pravijo, da imata ta dva žanra veliko skupnega, čeprav delujeta nezdružljivo," napoveduje Jamnik.
Sobotno popoldne je namenjeno ljubiteljem petja (v cerkvi sv. Egidija na Ravnah bo nastopil vokalni band Kreativo), zato festival na ta dan privabi popolnoma drugačno publiko in s tem širi krog poslušalcev. Večer, za zaključek, pa bo "ameriški": eden najbolj produktivnih slovenskih glasbenikov bo tokrat koncertiral v družbi z grammyji nagrajenega mojstra ustne harmonike. "Tokratna različica Bassless Tria Sama Šalamona je še posebno zanimiva, saj bo solist verjetno najinovativnejši ustni harmonikar v zgodovini jazz glasbe Howard Levy. Gre za večkratnega dobitnika nagrade Grammy, ustanovnega člana legendarne zasedbe Bela Fleck & The Flecktones ter glasbenika, ki redno sodeluje z velikani glasbe, kot so Paul Simon, Donald Fagen, Bobby McFerrin, Chick Corea, Rabih Abou-Khalil, Paquito D'Rivera, Dolly Parton in drugi," pove Jamnik. Zasedbi se bo tokrat pridružil najboljši slovenski tolkalist Nino Mureškič. Trio bo predstavil novo ploščo Samo Šalamon & Howard Levy: Peaks of Light, ki je izšla januarja 2018. Nato bo še koncert v New Yorku živečega bobnarja in skladatelja Žana Tetičkoviča, ki prihaja z vrhunsko newyorško zasedbo in bo premierno bo predstavil novi album.
Po vseh koncertih bodo še jam sessioni, ob glasbenem delu pa festival zaokrožujejo še najrazličnejše debate in drugi dogodki, kot je razstava o 40 letih ustvarjanja legendarnega slovenskega bobnarja in tolkalca Zlatka Kaučiča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta