Računsko sodišče: Znaki, da je lahko posojilo stranki SDS protizakonito

Kristina Božič
09.01.2018 16:33
Računsko sodišče se je odzvalo na Večerova razkritja o posojilu v višini 450 000 evrov, ki ga je stranka SDS pridobila pri fizični osebi s potnim listom iz BiH.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Vesel, predsednik računskega sodišča: "Limit, da je posojilo, ki ga da fizična oseba politični stranki, zakonito, je okoli 15 800 evrov."
Robert Balen
"Lahko se odločimo za predhodno poizvedbo in to nameravamo storiti,"
Tomaž Vesel 
"Omejitev posojila, če ga da fizična oseba, je višina posojila, in sicer ta ne sme presegati 10-kratnika bruto povprečne plače. To znaša v obdobju, o katerem govorimo, okoli 15.800 evrov,"
Zakonu o političnih strankah
"Financiranje političnih strank je regulirano strogo, saj je način financiranja pomemben za razumevanje delovanja političnih strank. Tisti, ki financira politične stranke v pretežnem delu, lahko na njihovo poslovanje in ravnanje tudi vpliva,"
"Ali gre v konkretnem primeru torej za posojilno pogodbo, ki močno presega zakonsko dovoljeno višino posojila, ali pa gre za pogodbo, ki ima drugačen pravno-poslovni namen – denimo prenos lastniškega deleža,"
"vložilo kar nekaj deset obdolžilnih predlogov oziroma predlogov za prekrške na podlagi zakona o političnih strankah in zakona o financiranju volilnih in referendumskih kampanj, a se sodišča zelo različno odločajo o prekrških".
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta