Priprava sušija ni tako zapletena

Katja Štingl
26.01.2018 06:11
Moja in asociacija večine, ko pomislimo na japonsko kuhinjo, je zagotovo suši. A Yoshihiko Fujita, chef kuhinje v ljubljanski japonski restavraciji Maru, ki je prvi rolal suši za Slovence, mi je predstavil umetnost japonske kulinarike v povsem drugi luči. »Suši je dolgočasen. Japonska kuhinja je veliko več kot to in presrečen sem, da so ljudje končno začeli to dojemati,« mi zaupa, medtem ko s kirurško natančnostjo s pinceto pobira drobne kosti iz ribjega fileja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miran Juršič
“Tale nož je z mano že trinajst let. Vsak dan po delu ga nabrusim. Pravilo, da se chefovega noža ne dotika, velja tudi pri meni in to vedo vsi, ki delajo z mano. Moji noži so kot moji otroci. Skrbno jih čuvam in negujem
Yoshi
Janezu
Bratovžu
“Moji začetki so bili takšni, da v Sloveniji nisi mogel kupiti niti sojine omake, zdaj pa so sestavine dostopne že v skoraj vsakem supermarketu. Osnovne seveda. V naši kuhinji boste še vedno našli izbor rib, ki jih ni možno dobiti pri svojem lokalnem ribarju.”

Priprava sušija doma je enostavna

"Z vidika gostov niti ni. Še vedno je to v veliki večini vse, kar poznajo, ko pridejo k nam. Razen redkih izjem, ki se drznejo v celoti prepustiti mojim kreacijam, v katerih sušija pogosto sploh ni. A s tem ne pravim, da je suši zgolj zvitek iz riža in surove ribe, nikakor ne. V Tokiu, kjer lahko dobite najboljši suši na svetu, če se mesece prej naročite seveda, je še vedno kulinarična umetnina, tudi drugod, a rad bi poudaril, da so za nas, kuharje, večji izziv degustacijski meniji, medtem ko je priprava sušija po vseh teh letih postala rutina,”
"To pomeni, da odkrivajo nove okuse, nove tehnike. Veseli me, da so postali bolj odprti."
V bistvu bi izpostavil samo to, naj izgubijo strah in predsodek pred tem, da moraš biti za pripravo sušija mojster in da je stvar zakomplicirana. Ni. Osnovne suši ruladice so s pravimi sestavinami lahko povsem enostavne. Vsa navodila najdete na številnih video kuharskih kanalih, in če jim sledite ter sami sebi zaupate, vam bo uspelo. Morda ne bodo najlepših oblik, morda bo kakšna ob rezanju razpadla, a to ni pomembno. Vodilo naj vam bo eksperimentiranje in ne končni rezultat, vsakič bodo boljše. Sicer ne pričakujte okusa, kot ga dobite v restavracijah, saj se za pripravo dobrega sušija skrivajo ure dela, ki ga gostje ne vidijo,"
Cel članek lahko preberete v januarski številki revije OBRAZI.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta