(PREMIERA) Italijanske sanje: Lamborghini Temerario

Artur Švarc
24.08.2024 04:00

Pri Lamborghiniju so v Montereyu zaključili obdobje menjavanja generacij superšportnikov, po večjem revueltu je naslednika dobil še huracan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Temerario je tretji v vrsti po gallardu in huracanu in prvi, ki ima le še V8-motor, ki pa mu pomaga elektrika.
Lamborghini

Jasno je, da v tem segmentu poslastic bencin še naprej ostaja prva gonilna sila, resda z nekaj pomoči elektrike, a za pravo vozniško izkušnjo in čarovnijo veliki motorji ostajajo. Elektrifikacija je del tega, a le kot podpora za še večjo moč.

Novi temerario je točno to – ima novi 4-litrski V8, postavljen pred zadnjo os, in z dvema turbopolnilnikoma sam razvija 588 kW (800 KM), pomagajo pa mu še trije elektromotorji, ki dajo skupno moč 676 kW (920 KM). V tem pogledu je mali lambo presneto blizu najbolj navitemu ferrariju SF90 in do stotice pospeši v samo 2,7 sekunde, končna hitrost pa je 343 km/h. Masa avtomobila je 1690 kilogramov, okoli 250 več od štirikolesno gnanega huracana.

Še bolj zanimivo je, da to ni koncernski V8, ki ga imajo porscheji in bentleyji, pač pa na novo razvit osemvaljnik, ki se mu rdeče polje začne šele pri 10 tisoč vrtljajih. Nekaj normalnega v svetu motociklov, ne pa pri avtomobilih. Dva elektromotorja od treh sta nameščena na sprednji osi in premoreta od 60 do začasnih 220 kW in dopolnjujeta temeraria v polnovredni štirikolesno gnani avto. Tretji od elektro mlinčkov je nameščen med V8 in 8-stopenjskim dvosklopčnim menjalnikom. Tam poskrbi, da s takoj dobavljivimi 300 Nm navora turboluknja praktično ne obstaja.

Notranjost je, kot je pri Lamborghiniju v navadi, vesoljska. Obljubljajo prostornost za voznike, visoke do dva metra.
Lamborghini

Lamborghini novega otročička ne imenuje PHEV, pač pa HPEV ali High Power Electrified Vehicle, kar vsekakor drži. Vendar bencinski motor sodeluje v vseh treh voznih načinih, saj s 3,8 kWh na elektriko temerario ne bo prišel daleč. Se ga pa da polniti tudi s kablom z običajno sobno jakostjo in se napolni v pol ure. Dovolj, če imate 220 voltov v garaži, drugače pa se bo bolj polnil z regeneracijo na sprednji osi. Podatki o porabi in emisijah CO2 so pri teh avtomobilih pomembni le toliko, da se da primerjati temeraria s predhodnikom, in tu je po besedah Lamborghinijevih inženirjev 50 odstotkov manjša poraba. Vsaj na papirju.

Sam pogonski sistem je v električnem delu enak kot pri še močnejšem revueltu, ki ima enako baterijo, a večji bik ima V12 in še nekaj več skupne moči.

Temerario v dolžino meri 4,71 metra, širok je 1,99 metra in visok 1,2 metra. V tem pogledu je v vse smeri nekoliko večji od huracana. Novo aluminijasto ogrodje ne povečuje le trdnosti in zmanjšuje teže, pač pa daje tudi več prostora v notranjosti. Prtljažnik v nosu meri 122 litrov, nekaj prostora pa je tudi za sedeži. V notranjosti so tudi trije zasloni, 12,3-palčni merilniki, 8,4-palčni osrednji zaslon in sovoznikov zaslonček z diagonalo 9,1 palca.

Difuzor zadaj je narejen tako, da odkriva zadnji kolesi.
Lamborghini

Navzven je temerario tipičen Lamborghini, a tudi samosvoj. Na zadku razkriva profil gum, izpušni sistem je spet postavljen visoko na sredino, okvir pa ima enako obliko kot tudi obe zadnji luči. Krilca kot police za rože ni, le majhen zavihek. Mali lambo, hočeš nočeš. Prav ta zaključek pa omogoča, da je pritiska k tlom za 103 odstotke več v primerjavi s huracanom. Posebna različica alleggerita (v zeleni na slikah) ima še več pritiska k tlom in zaradi nekaj karbonskih delov prihranek pri teži borih 12,65 kilograma.

Za pravoverne ljubitelje italijanskega bika bo dejstvo, da se je V10, ki je bil del njihovih malih športnikov od gallarda naprej, povzročilo kar mali šok. Sploh, ker je večji revuelto še vedno opremljen z V12. Ampak, če spomnimo na 10 tisoč vrtljajev in 920 bikov? O ceni bomo raje kdaj drugič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta