(PREMIERA) Audi A5: Za eno številko višje

Artur Švarc
27.07.2024 06:00

Trideset let po začetku imena A4 je Audi z novo generacijo spremenil tudi ime – v A5 – in to ne brez razloga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Limuzinski A5 ima zelo kratek zadnji del in spominja na štirivratni kupe.
Audi

Vsi modeli z motorji z notranjim izgorevanjem bodo imeli neparno številko, električni pa parno. A5 in S5 sta postavljena na novo platformo, PPC ali Premium Platform Combustion, A5 pa pride na trg letošnjo jesen.

V tej zgodbi menjava imena pomeni še nekaj – slovo originalnega A5, ki je bil na trgu kot kupe, kabrio in sportback. Nobeden od trojice ni preživel, A5 bo od zdaj naprej limuzina in karavanski avant. Obe različici v dolžino merita 4,83 metra, 6,7 cm več kot predhodnik. Medosna razdalja je narasla že na 2,9 metra, kar je v tem segmentu precej nad povprečjem.

Novi A5 je vse kaj drugega kot arhetipska limuzina – zadek je dokaj kratek in bolj spominja na nekaj, čemur pri Audiju rečejo sportback. Prtljažna vrata pri limuzini vključujejo šipo, in ko se odprejo, je pod njimi 445 litrov prtljažnega prostora, nekaj manj kot pri dosedanjem A4 in tudi manj kot pri poslavljajočem se A5 sportbacku. Avant kot karavan ima 476 litrov, kar pa je tudi manj kot prej. S povečano dolžino in medosno razdaljo je več prostora za potnike zadaj.

Karavanska različica Avant prinaša nekaj več prostora, ki ga zahtevajo bolj pragmatični uporabniki.
Audi

Audi je bil prvi, ki je uvedel dnevne LED-luči in dinamične smernike, A5 pa spet prinaša nekaj novega. Spredaj so žarometi videti, kot da so razdeljeni na dva dela, opcijsko so tu nastavljive dnevne luči na vrhu, glavni del pa je vkomponiran v črni del. Zadaj je vse iz enega enotnega dela z zelo širokim povezovalnim trakom čez prtljažna vrata. V paketu Tech Pro ​so zadnje luči celo OLED, ki spreminjajo svetlost, če se kdo preveč približa od zadaj.

Izpušne cevi so v paru in oglate pri bencinskih motorjih, pri dizlu le na levi strani in pri S5 sta na vsaki strani dve okrogli cevi.

Notranjost je narejena v skladu s časi, dva zaslona za voznika, za doplačilo ga dobi tudi sovoznik.
Audi

Osnovni motor je dvolitrski TFSI s 110 kW (150 KM), vezan na sedemstopenjsko dvosklopčno avtomatiko. Naslednja stopnja moči je 150 kW (204 KM) in je na voljo tudi kot quattro. Kot zanimivost dodajmo, nobeden od osnovnih A5 ni blagi hibrid, kot je to bilo pri A4. Audi razlaga, da so s tem želeli narediti cenejši vstopni model. S5 ima bencinski V6 s prostornino treh litrov in 270 kW (367 KM) in je tudi blagi hibrid ali MHEV Plus, to pa zato, pravi Audi, ker je ob motorju v štarterju tu še dodaten elektromotor za direktni pogon koles. Progresivni volan je del serijske opreme.

Za ljubitelje dizla je tu 2.0 TDI, prav tako z MHEV Plus. A5 ima še priključni hibrid iz dvolitrskega motorja in elektromotorja – na voljo pa je v dveh verzijah – z 220 kW in 270 kW moči. Več podrobnosti Nemci niso razkrili, razen da je električni doseg čez 100 kilometrov.

Digitalizacija je še enkrat udarila tudi v notranjosti. Voznik ima na voljo dvojni zaslon, sestavljen iz 11,9-palčnega za volanom in osrednjega s 14,5-palčno diagonalo. Za doplačilo dodajo še en zaslon sovozniku in meri 10,9 palca.

Sprememba imena in dimenzij kaže, da se je A4 kot A5 tudi cenovno nekoliko dvignil, kmalu pa bomo novega A4 ugledali samo kot EV.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta