(TEST) Audi Q8 50 TDI Quattro: Dolgo in udobno potovanje

Peter Pirkovič
14.07.2024 06:00

Dizelski šestvaljnik z ogromno zalogo moči in navora dve in pol tone težkega kupejevskega križanca z lahkoto premika in ob tem z zmerno porabo zagotavlja, da bo prvi postanek na daljšem potovanju šele pri okrog 900 kilometrih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliki kupejevski SUV s štirimi krogi je od pomladi po petih letih rahlo prenovljen.
Peter Pirkovič

Audijev velikan je po petih letih v začetku letošnjega leta k nam zapeljal v rahlo prenovljeni podobi. Ta je v večji meri zajela posodobitve številnih podpornih sistemov, občutno manj pa pogonsko tehniko in obliko. Preprosto, ker to ni bilo potrebno. Skoraj petmetrski orjak na prvi pogled deluje izjemno robustno. Testni Q8 je imel nataknjena črna 22-palčna platišča z 285 milimetrov širokimi gumami, odet pa je bil v novo zlato barvo shakir, ki jo pri Audiju dodatno zaračunajo (2069 evrov). Nanjo se je treba malce navaditi. Na prvo žogo morda ne bi bila moja prva izbira, a sem se po nekaj dneh nanjo že kar navadil.

Spremembe pri prenovljenem Q8 so opazne predvsem pri žarometih in zadnjih lučeh. Matrična laserska tehnologija LED nove generacije kakopak poskrbi, da je cesta za voznika v nočnem času zelo dobro osvetljena. S pomočjo kompleksnega sistema v nočnem času ta zmore osvetljevati okrog 650 metrov ceste pred nami in ne samo to, prav zaradi vseh tistih mikro zrcalc je ta sposoben med vožnjo del snopa luči usmeriti v prometni znak, ki ga sistem zazna, ali v žival, ki se pojavi ob cesti, hkrati pa osvetli tudi pešca ob robu ceste. A ga ne zablešči. Tako pravijo pri Audiju. Hkrati laserski žarometi LED zmorejo osvetliti tudi vozni pas pred avtomobilom, in sicer z dodatno svetlobno projekcijo. Zanimiva tehnična rešitev, ki smo jo prvič preskusili že pri VW touaregu. Skratka, zelo natančni in učinkoviti znajo biti laserski matrični žarometi LED.

Kljub trendu popolne digitalizacije tudi pri Audiju ima notranjost še vedno nekaj klasičnih oblikovnih prijemov.
Peter Pirkovič

V primeru, da si jih kupec zaželi v svojem Q8, ima dve možnosti. Lahko jih naroči posamezno (965 evrov) ali pa si omisli poseben Audijev tehnološki paket, kjer je poleg teh vključeno štirikolesno krmiljenje, ozvočenje Bang&Olufsen in kopica asistenčnih sistemov (prepoznavanje prometnih znakov, asistenca za ohranjanje vozila na voznem pasu, ustavitev vozila v primeru trka in za parkiranje ter aktivni tempomat). V tem primeru je doplačilo vredno nekaj več kot 6 tisočakov. Prenova se je dotaknila tudi zadnjih luči, ki so zdaj opremljene s tehniko osvetljevanja OLED. Pri teh je možno spreminjati grafiko oziroma se ta spreminja kar sama, ko se avtomobilu od zadaj približuje drug avtomobil. Kot nekakšno sporočilo vozniku v avtomobilu zadaj, da je morda prestopil prag ustrezne varnostne razdalje. Kako učinkovita je ta komunikacija, mi ni znano.

V potniškem delu je audi Q8 nadvse razkošen. Na usnjenih sedežih s prilagodljivo bočno oporo, z integriranim naslonom za glavo in z možnostjo aktivacije različnih masaž je počutje tudi po več urah neprekinjene vožnje sproščujoče. Udobno bo potovanje tudi za potnika na zadnji klopi, ki si lahko spreminjata vzdolžni položaj klopi in naklon naslona. Od tega bo nekoliko odvisen tudi volumen v zadnjem delu vozila, ki v osnovi znaša 605 litrov. Več kot dovolj za vso prtljago potnikov. Nekaj skritih odlagalnih mest je bilo v našem primeru še ob straneh in pod predelno polico, saj klasične rezervne gume testni avto tokrat ni imel. V prtljažniku ima uporabnik možnost aktivacije vlečne kljuke, s pomočjo katere Q8 zmore peljati tudi do 3500 kilogramov težko prikolico z zavorami. Za volanom mi je delovno okolje bolj ali manj poznano. V večji meri gre za digitalizirano okolje treh zaslonov, ki vozniku ponujajo različne vrste potovalnih podatkov, hkrati pa preko teh lahko upravljamo tudi veliko število sistemov. Na kratko, pregledno, uporabno in prevedeno v slovenski jezik. V mojem primeru odlično deluje povezava s sistemom Android Auto. In še na eno malenkost velja opozoriti. Pritiskanje s prstom na aplikacije na zaslonu po novem prinaša povratni trzljaj.

Ni vse v elektriki, pravijo. Stari dobri dizel z ogromno moči omogoča tudi do 900 kilometrov dosega.
Peter Pirkovič

Testni velikan je bil tako kot pred nekaj leti opremljen z dizelskim motorjem. Jasno, ta še vedno ostaja najbolj priljubljen med kupci. V novi izdaji je dobil elektrificirano pomoč v obliki zagonskega alternatorja (8 kW), ki svoje delo opravlja v fazi ustavljanja, pospeševanja oziroma pri jadranju po avtocesti, ko voznik stopi s stopalke za plin. Skupna moč trilitrskega dizla ostaja 210 kilovatov, navora je za okroglih 600 Nm, moč pa se preko 8-stopenjske avtomatike tiptronic prenaša na vsa štiri kolesa (gre za stalni štirikolesni pogon s samozapornim sredinskim diferencialom). Pri njem se dodatno med vožnjo za nekaj stopinj (odvisno od hitrosti) obračata tudi zadnji dve kolesi, ki prispevata k natančnosti pri vožnji v ovinek. Ja, na volanu se čuti, da je Q8 težak velikan, a hkrati zna biti na zavitih cestah presneto hiter, brez pretiranega nagibanja karoserije. V tem primeru svojo vlogo učinkovito odigra tudi zračno vzmetenje. Daleč najbolj suveren je na avtocesti, kjer lahko ob spodobni konstantni hitrosti (to lahko samodejno uravnava aktivni tempomat) dosega njemu primerno povprečno porabo. Ta se je gibala malo pod devetimi litri, kar ob 80-litrski posodi za gorivo pomeni skoraj 900 kilometrov vožnje brez postanka.

Audi Q8 je tudi po petih letih še vedno izjemen avtomobil. Tako oblikovno kot vozniško. Namenjen je tistim, ki zasebno ali službeno prevozijo veliko število kilometrov in želijo pri tem uživati. In ta užitek tudi stane. V tem primeru 120 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta