Pred pol stoletja opravil prvi klic z "mobilnim" telefonom, ki si ga komaj držal v rokah

Gregor Grosman Gregor Grosman
04.04.2023 20:26

Martin Cooper je pred 50 leti na Manhattnu z napravo v velikosti opeke opravil prvi javni klic z mobilnim telefonom. Na drugi strani je bil eden izmed konkurentov, s katerimi je tekmoval pri razvoju naprave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriški inženir in izumitelj Martin Cooper z mobilnim telefonom Motorola DynaTAC, ki je bil prvi komercialni mobilnik na svetu.
Reuters

Mobilni telefon praznuje abrahama. Natančneje povedano, pred petdesetimi leti je inženir in izumitelj Martin Cooper opravil prvi klic z mobilnikom, ki se je precej razlikoval od današnjih. Zdaj so bolj računalniki kot telefoni, saj jih lahko uporabljamo za celo vrsto stvari, od brskanja po spletu, fotografiranja, gledanja videov, urejanja objav na družbenih omrežjih ... Cooperjev "mobilnik" pa je tehtal skoraj kilogram in je imel baterijo, ki je omogočala zgolj 25 minut delovanja.

Cooper je 3. aprila 1973 stal na pločniku Šeste avenije na Manhattnu, v rokah je držal napravo v velikosti opeke in z njo poklical Joela Engela, vodjo AT&T-jevega razvojnega laboratorija Bell Labs. "Kličem te z mobilnega telefona, pravega mobilnega telefona, osebnega, ročnega, prenosnega mobilnega telefona," je takratni inženir pri Motoroli povedal svojemu konkurentu pri razvoju naprave.

Četudi mobilni telefoni povprečnemu potrošniku niso bili na voljo še naslednje desetletje, se je tistega dne na pločniku v New Yorku pisala zgodovina. Od prvega klica do danes so se mobilniki seveda bistveno spremenili. Postali so manjši, tanjši in lažji, prenosljivi v pravem pomenu besede. Z njimi sta se precej spremenila tudi naše življenje in komuniciranje.

"Nisem presenečen, da imajo danes vsi mobilne telefone," je za CNN povedal zdaj 94-letni Cooper. "Nekoč smo pripovedovali zgodbo, da ti bodo v prihodnosti, ko se boš rodil, dodelili telefonsko številko. Če se ne bi oglasil na telefon, pa bi umrl." Na letošnjem Kongresu mobilne telefonije v Barceloni pa se je Cooper med video intervjujem pošalil, da omejena avtonomija prvega mobilnika sploh ni bila posebno pomembna, saj je bila naprava tako težka, da je nisi mogel dolgo držati v rokah.

Oče mobilnega telefona je nato s svojo skupino pri Motoroli čez deset let predstavil komercialni mobilni telefon DynaTAC 8000X, ki je deloval le v dveh ameriških mestih. Zanj so morali prvi kupci odšteti 3900 dolarjev, kar bi danes, upoštevajoč inflacijo, znašalo več kot 10.000 dolarjev. Po svetu je po podatkih združenja GSMA 5,4 milijarde naročnikov mobilnih telefonov, konec tega leta naj bi jih uporabljalo že 6,3 milijarde ljudi. Konec leta 2022 je bilo v mobilna omrežja povezanih 8,4 milijarde SIM-kartic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta