zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

Prosti čas

Povečava prsi ni več najbolj priljubljena lepotna operacija, ljudje po novem popravljajo drugi del telesa

D.Ži
24.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V skladu z nedavnim poročilom Mednarodnega združenja estetske plastične kirurgije (ISAPS) je liposukcija prehitela povečanje prsi in postala najbolj priljubljena oblika estetske kirurgije na svetu. K temu naj bi prispevala vse večja zaskrbljenost glede morebitne povezave med prsnimi vsadki in rakom. 

Profimedia

Liposukcija kot pomoč pri oblikovanja telesa zdaj globalno predstavlja 14,8 odstotka lepotnih operacij, medtem ko je odstotek povečav prsi padel na nekaj več kot 13 odstotkov. Samo v letu 2021 je bilo opravljenih več kot 30 milijonov kirurških in nekirurških estetskih posegov, kar je skok za 19,3 odstotka v primerjavi z letom prej.

Profimedia

Skupno število kirurških posegov je med letoma 2017 in 2021 poskočilo za več kot 33 odstotkov, medtem ko so se nekirurški posegi (med katerimi je najbolj priljubljen botoks) v istem času povečali za več kot 54 odstotkov.

Spremembo na vrhu pri ISAPS pripisujejo povečanemu zanimanju za postopke oblikovanja telesa na splošno, pa tudi vse večji zaskrbljenosti glede možnega slabega vpliva prsnih vsadkov na zdravje.

Poročilo ne navaja posameznih vrst liposukcije posebej, prav tako ni znano, ali številka vključuje liposukcije, izvedene v okviru poporodnega preoblikovanja in brazilskega dviga zadnjice.

Profimedia

Avtor poročila, Gianluca Campiglio, ki dela kot plastični kirurg v Italiji, je opazil strm porast števila pacientk, ki si želijo odstraniti prsne vsadke, postopek, katerega pogostost se je v zadnjih štirih letih po svetu povečala za skoraj 50 odstotkov.

Med najbolj priljubljenimi posegi so tudi operacije nosu in trebuha. Operacija vek je bila tretji najpogostejši poseg na svetu in najbolj priljubljen med moškimi. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?