Potovanje z avtomobilom: Zimska oprema je nujna tudi v tujini

Janez Kovačič Janez Kovačič
12.11.2022 05:00

Zimsko opremo predpisujejo oziroma zahtevajo pri večini naših sosedov in številne druge evropske države, za zimo pa pogosto šteje obdobje od 1. novembra pa vse tja do do 15. aprila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glede uporabe snežnih verig so v Avstriji dokaj natančni. 
Epa

Nesporno je, da je bilo potovanj z avtomobilom v tujino precej manj kot pred pandemijo. Okoliščine so sedaj precej ali vsaj nekoliko drugačne, toda to še ne pomeni, da ni treba vedeti oziroma upoštevati, kako morajo biti avtomobili na tujem opremljeni, da zadostijo zahtevam o zimski opremi. Najprej k sosedom.

Na Hrvaškem je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. aprila, torej mesec dlje kot pri nas, in to ne glede na vremenske razmere. Vozila z maso do 3,5 tone morajo imeti na vseh kolesih zimske pnevmatike ali pa poletne z globino profila najmanj 4 milimetre (!) in snežne verige za pogonska kolesa.

V Avstriji je zima od 1. novembra do 15. aprila. Osebni avtomobili morajo biti v tem času opremljeni z zimskimi (globina profila 4 milimetre) ali poletnimi pnevmatikami, vendar je treba imeti tudi ustrezne snežne verige. Te so lahko na kolesih le, če je na cestah led ali zglajen sneg!

Na Madžarskem je nekoliko drugače: nimajo datumsko določenega obdobja za obvezno zimsko opremo motornih vozil, pa tudi ta ni določena. Toda če so razmere neugodne, recimo ob sneženju, lahko zahtevajo uporabo snežnih verig na pogonskih kolesih.

Glede Italije si informacije o zimski opremi nekoliko nasprotujejo, saj je sem in tja zaslediti informacijo, da "uporaba zimskih pnevmatik obvezna", in to je vse. Če je enako kot lani, kar je povsem verjetno, potem je v Italiji zima od 1. novembra do 15. aprila, v dolini Aoste, torej na cestah proti Franciji, pa celo od 15. oktobra do 15. aprila. Italijanska posebnost je tudi ta, da zahtevajo snežne verige na nekaterih cestah in v določenih okoliščinah tudi, če so na vozilu zimske pnevmatike.

Poglejmo še, kako je v Nemčiji in Švici. V Švici niso datumsko določili, kdaj morajo imeti vozila zimsko opremo. Je pa ta obvezna ob sneženju, ko je poledica ali pa ko so na cestah ledene plošče. Za zimsko opremo štejejo štiri zimske pnevmatike. Omembe vredno: v primeru prometne nesreče oziroma ko vozilo nima ustrezne zimske opreme, je za to odgovoren voznik ne glede na dejanske okoliščine.

Nemčija je dokaj pogosto na seznamu slovenskih voznikov. Tudi tam niso datumsko določili, kdaj morajo imeti avtomobili zimsko opremo. Se pa ve, kaj šteje kot zimska oprema: štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila 1,6 milimetra (!), oznako M+S in znakom snežinke na boku pnevmatike. Še to: letne pnevmatike s snežnimi verigami v zimskih razmerah niso dovoljene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta