Pompeo prihaja brez pompa, Rizman: "Tudi v zunanji politiki ta čas pogrešamo kakega cankarja, ki ni imel težav s hrbtenico."

Uroš Esih Uroš Esih
07.08.2020 06:10

Obisk ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea je potrditev, da se Slovenija pod aktualno vlado po zaslugi podpisa skupne izjave o varnosti omrežij 5G z ZDA prebija v ožji krog njenih zaveznic v EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preden je postal ameriški državni sekretar (zunanji minister), je bil Mike Pompeo v letih 2017 in 2018 direktor obveščevalne agencije CIA.
Reuters

Novico, da v Slovenijo prihaja visoki ameriški politični gost, ameriški državni sekretar Mike Pompeo, je uspelo slovenski vladi držati v tajnosti vse do trenutka, ko je obisk pred dvema dnevoma tudi sam uradno potrdil. Neuradno je sicer novica v Slovenijo prišla prejšnji teden, ko je o obisku ameriškega državnega sekretarja na Češkem, v Sloveniji, Avstriji in na Poljskem poročal neki češki portal. Slovenska javnost je o zelo pomembnem obisku torej najprej zvedela iz enega od medijev v višegrajskem političnem prostoru.

Rudi Rizman

23 let bilateralne suše

Zadnji bilateralni obisk ameriškega državnega sekretarja v Sloveniji se je zgodil daljnega leta 1997. Takrat je Slovenijo obiskala Madeleine Albright. Na multilateralni ravni pa se je zadnji ameriški obisk zgodil v času prvega slovenskega predsedovanja Svetu EU. Leta 2008 je na vrhu EU-ZDA sodeloval tedanji ameriški predsednik George Bush.

Janša bi imel tudi ameriške vojake

"Podpis skupne izjave Slovenije in ZDA glede uvajanja 5G v Sloveniji ne bo pripomogel k večji kibernetski varnosti države," je prepričan regijski podpredsednik Huawei Technologies Radoslaw Kedzia. Dodal je, da ZDA do danes niso predložile nobenih dokazov, s katerimi bi podprle svoje obtožbe, da kitajsko podjetje s pomočjo tehnologije vohuni za ameriškimi zavezniki. Huawei slovenski vladi ponuja podpis sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovil, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor. S slovenske strani še niso dobili nobenega odziva.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta