Papež dobil napitek, da "prebavi vse slovenske potice"

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
07.11.2017 18:27
Frančiškov najvišji diplomat v Sloveniji Juliusz Janusz je bil pri papežu v Rimu na avdienci in izrečenih je bilo nekaj konkretnosti o odnosu država-Cerkev, pričakovano tudi o (ne)financiranju javnega programa zasebnih šol: "Tako vlada kot parlament pogosto interpretirata na svoj način dolžnosti države do Cerkve, ki so bile določene s slovensko ustavo in s sporazumom med Svetim sedežem in Slovenijo."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Apostolski nuncij Juliusz Janusz pri papežu. 
Radio Vatikan
Juliusza Janusza
Frančišku
"naj popije kakšno kapljico tega likerja, ki ga pridelujejo kartuzijanski menihi v Pleterjih, da bo lažje prebavil vse potice, ki jih običajno slovenski gostje prinesejo papežu".
"nerazložljivi enostranskosti vlade in parlamenta"
"Tako vlada kot parlament pogosto interpretirata na svoj način dolžnosti države do Cerkve, ki so bile določene s slovensko ustavo in s sporazumom med Svetim sedežem in Slovenijo, podpisanim leta 2001 in ratificiranim leta 2004. Gre za aktualno znano vprašanje pomanjkljivosti države, da bi v celoti prispevala k delovanju zasebnih šol, tistih, ki jih upravlja Cerkev, z enakim prispevkom 100 odstotkov. Znano je, da kljub sporazumu in 57. členu ustave ter odločitvi ustavnega sodišča decembra 2014, ki določajo enako finančno obravnavanje javnih in zasebnih šol, vlada katoliške šole plačuje zgolj 85-odstotno, ni pa znano, na osnovi katerega načela. Parlament celo želi spremeniti 57. člen ustave z namenom, da ne bi bilo potrebno privatnih šol obravnavati enako kot javnih, ne da bi o tem obvestili partnerja sporazuma, ki je Sveti sedež. Takšna samovoljna obravnava ustave in mednarodnih sporazumov zagotovo Sloveniji ne bo koristila pri uveljavitvi svojega glasu v zadevah v zvezi z mednarodnimi odnosi. Prav tako je potrebno spomniti, da po ratifikaciji sporazuma med Svetim sedežem in Slovenijo leta 2004 ni nikakršnega napredka na področju verske svobode, na področju vojaške, zaporniške, bolnišnične pastoralne dejavnosti itd., kot predvideva 14. člen sporazuma."
"da bi se tako Cerkev okrepila v veri in Slovence opogumila, da bi živeli spravljeni znotraj države in s sosedi". 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta