Obljube

Tanja Fajnik Milakovič
19.05.2021 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skoraj gotovo se pokojnine upokojencem v predvolilnem letu ne bodo znižale...
Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

V zadnjih tednih je bilo spet veliko govora o pokojninah. Najprej je upokojence razburila Alenka Bratušek (SAB) z izjavo, da je fiskalni svet izračunal, da se bodo morale pokojnine v letu 2022 znižati za 6,4 odstotka. Napovedala je tudi, da tega ne bodo dovolili, in k zavezništvu pozvala Desus, ki mu je primat v boju za upokojence že pred časom dodobra omajala na političnem parketu. Seveda to, da so upokojenci številni in zvesti volivci, dobro vedo tudi v poziciji, zato je njene ugotovitve takoj zanikal finančni minister Andrej Šircelj iz vladajoče SDS, kasneje pa še sam predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun s pojasnilom, da je šlo za nesporazum pri uporabi metodologije. Poznavalcem pokojninske politike je bilo že na začetku jasno, da znižanja pokojnin v volilnem letu zagotovo ne bo, prej še kakšna izredna uskladitev. Nobena vlada ne bi tvegala s takšno potezo, vsaj ne proti koncu mandata. Še najmanj pa ta, ker bi s tem izničila vse, kar je upokojencem dala v lanskem in letošnjem letu. In to ni malo.

Težko bi v zadnjem desetletju in več našli boljšo letno bero za upokojene. V dvanajstih mesecih so se pokojnine zvišale kar trikrat, za skupno 7,9 odstotka, poleg tega so tisti z nizkimi pokojninami dobili zaradi epidemije še dvakrat solidarnostni dodatek, izplačan je bil tudi letni dodatek. Če seštejemo vse to, so tisti z res najnižjimi pokojninami dobili še tri svoje pokojnine in pol zraven. Vse to ni uspelo nobeni drugi vladi, kljub temu da sta bila SAB in Desus zraven.

So pa poslanci upokojenske stranke očitno izbrali pravšnji čas za predlog o še eni povišici letos. Kljub vsem zapletom v parlamentu in v svoji stranki po "izstopu" iz vladajoče koalicije so očitno presodili, da je treba rejtinge dvigniti s popravo starih krivic, saj je jasno, da te točke zagotovo ne bi nihče upal umakniti z dnevnega reda. Pa še SAB so prehiteli. Rivalstvo za upokojence med tema dvema strankama sega daleč nazaj, še v čas Karla Erjavca, ko se je z Bratuškovo sporekel zaradi letnega dodatka, na koncu pa so kratko potegnili upokojenci. Kasneje pa še zaradi tega, ali naj se pokojnine zvišajo vsem v enakem znesku ali v odstotku glede na višino pokojnine posameznega upokojenca.

A saj veste, tam, kjer "tekmujeta" dva, tretji dobiček ima. Tako ni naključje, da je finančni minister pohitel najprej z izjavo, da ta vlada nikakor ne načrtuje kakršnegakoli zmanjševanja izdatkov za pokojnine, kaj šele znižanja pokojnin, zdaj pa še s svojo naklonjenostjo izrednemu povišanju pokojnin. Celo več. Upokojencem, starejšim od 70 let, naj bi vrnil tudi seniorsko olajšavo, ki je bila pred leti z zloglasnim zujfom ukinjena. Kakorkoli, vse te obljube so zdaj še v rokah poslancev, koalicijskih in opozicijskih, ki pa imajo vse več težav s preštevanjem glasov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta