Nohti so ogledalo urejene ženske

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
02.05.2018 02:37

Lepi zaobljeni nohti, srednje dolgi, v krožni ali mandljasti obliki. Z lakom ali brez njega. Takšni, ki dajo občutek, da smo jim kljub pomanjkanju časa posvetile nekaj minut na dan, nehote vplivajo na našo govorico telesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
lak, nohti
Foto: Shutterstock

Lak daje oblačilom tisto potrebno piko na, da zažarijo v popolnem sijaju. Dejstvo je, da veliko ljudi na drugih naprej opazi prav roke. Skrbno negovane so ogledalo vsake ženske, je prepričana manikerka Klavdija Maroh iz salona Nohti Klaudija iz Maribora.

Od vijolične do barve peska

Letos je barvna paleta na nohtih posebno raznolika. To pomlad so v ospredju predvsem vijolična, mentolova, marelična, pink, nežno zelena in rumenjakovo rumena. V trendu so še zmeraj tudi pastelni odtenki, ki jih je narekoval zimski čas. Če želite nohte, primerne za vsako priložnost, uporabite lak v naravnih odtenkih, svetuje Marohova. Za zdrav in urejen videz nohtov pa bodo poskrbeli odtenki bele kave, barve peska in vsi mlečni odtenki. Nohtom lahko dodate tudi bel rob, bleščice ali pa nanje narišete mini motiv. Najbolj drzne se bodo odločile za barvne kombinacije na nohtih. Paziti morate le, da se bo barva laka harmonično zlila z vašimi oblačili. Oblačila v modri barvi lahko poživimo z rumenim ali pink odtenkom. Tudi zelen ne bo videti slabo. Če so na oblačilih vzorci, s pretirano barvitostjo nohtov raje ne pretiravajte. Oblačila z motivi so že sama po sebi vpadljiva in kričijo po pozornosti, zato izberite lak vsaj v eni izmed barv, ki jih ima vaš vzorec. Vsekakor obstajajo barve, ki so večne. In med njimi je rdeča. Z njo po besedah Klavdije Maroh skorajda nikoli ne zgrešimo.

Zima je sovražnik nohtov

Pozimi imamo vsi bolj krhke nohte, opozarja Marohova. "Eden od pomembnih dejavnikov je pomanjkanje sonca. Predvsem to zimo smo pogrešali sonce. Zaradi tega so mnogi opazili, da so nohti lomljivi in krhki. Sonce namreč podarja vitamin D, ki je nujno potreben za lepe nohte. Tudi pomanjkanje maščobnih kislin omega-3 pripomore k temu, da so nohti lomljivi in občutljivi." Zato sogovornica svetuje, da na jedilnik uvrstimo sadje, zelenjavo, ribe, oreščke in jajca. Omenjena živila blagodejno vplivajo na zdravje celotnega telesa, od tega pa bodo imeli korist tudi nohti.

Ko si jih negujemo same

Nohte si lahko negujemo tudi same. To storimo tako, da najprej odstranimo lak in nohte temeljito očistimo. Nato kremo za nego obnohtne kožice vtremo v vse kote našega nohta, da zmehčamo kožo, ki raste ob nohtih. Priporočljivo je, da roke za nekaj minut namočimo v toplo milnico. Ko jih temeljito osušimo, z leseno paličico, ki je na koncu rahlo ploščata, previdno potisnemo kožo stran od nohta. Pozor: obnohtne kožice nikoli ne strižemo, razen delcev, ki so rahlo zatrgani ali pa štrlijo, opozarja Marohova. S tem pridobimo večjo in na videz daljšo površino nohta. Noht nežno oblikujemo s pilico. Izbiramo lahko med več oblikami - od zaobljenega kvadrata do mandljaste oblike.
Preden se lotimo lakiranja, si nohte razmastimo, saj bo tako manikira na nohtnih ploščah bolj obstojna. Marohova priporoča uporabo podlaka, na katerega nanesemo lak. Z nanosom podlaka si boste zagotovile daljšo obstojnost laka, noht pa bo zaščiten pred morebitno porumenelostjo. Barvasti laki namreč puščajo na nohtih rumene madeže, ki niso videti najlepše.
Koliko slojev laka nanesemo na noht, vprašamo Klavdijo Maroh. "Nanesemo toliko slojev, da dobimo želen odtenek. Da bodo naši nohti videti popolni, pa vse skupaj dopolnimo z nadlakom. Z njim bodo nohti bolj obstojni pa tudi sijoči." Vsekakor lakiranje nohtov v lastni režiji ni ravno enostavno. Za to potrebujete mirno roko in nekaj potrpljenja. Predvsem pa se zavedajte, da vaja dela mojstra.

Obisk manikerke

Najboljša rešitev za neurejene nohte je obisk salona za nohte oziroma manikerke. A za to si je treba vzeti čas, najmanj eno uro, poudarja Marohova. Geliranje je tudi zelo učinkovito pri razcepljenih nohtih. Za gelirane nohte je potrebna izkušena roka. Gre za obliko trajnega podaljševanja nohtov z gelom, kar je primerno za tiste, ki si želijo daljših nohtov, a ti nočejo zrasti bodisi zaradi pretirane lomljivosti bodisi zaradi grizenja nohtov. Ko boste vendarle imele dolge nohte in povrhu še lepo nalakirane, vam jih bo gotovo škoda gristi. Sicer pa je pri tej tehniki zaradi več razlogov zelo pomembno, da nohte zaupate pravemu strokovnjaku.
Naravni videz boste najlaže vzdrževali z redno korekturo, približno enkrat na mesec. Gelni nohti se po končanem podaljševanju prav tako nalakirajo s permanentnim lakom in od tu naprej vse poteka tako kot pri permanentnem lakiranju nohtov. Le da je gel pozneje nekoliko teže odstraniti oziroma si ga nikakor ne morete odstraniti sami. Da se gel loči od nohta, ga mora manikerka spiliti stran. Nohti se z redno in pravilno uporabo laka krepijo in hitro pridete do želene dolžine. Zakaj? Ker je vaš noht z lakom zaščiten, učvrščen in brezhiben, pojasnjuje Klavdija Maroh.
Priznava, da se zadnje čase o geliranju pojavlja dilema, ali je to zdravo ali nezdravo. "Kot lastnica salona z dvanajstletnimi izkušnjami si upam trditi, da gel ne poškoduje nohtov. Sicer bi imele vse, ki si geliramo nohte že več kot deset let, te verjetno uničene in nam niti gel ne bi pomagal, da bi ohranjale lepe nohte." 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta