Nekoč: Odprtih oči je sanjal svoje sanje

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
07.02.2018 11:56

Januarja je začelo teči 56. leto neprekinjene glasbene kariere mariborskega Pirančana Milana Petroviča. Bil je pevec skupine Generacija, prve slovenske beat skupine, ki je uspešno nastopala v tujini, in mnogih drugih. Ob jubileju je izšla knjiga z njegovimi besedili z naslovom Avenija sanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Generacija v tujini: Paul Schaller, Marjan Kosar, Mirko Fistravec, Milan Petrovič in Didi Raus
Osebni arhiv

Za začetek svoje kariere šteje januar 1962, ko se je kot pevec priključil skupini Korali. Takrat so bili člani skupine Mirko Fistravec, Maks Pučko, Gerhard Einglaitner in Marjan Kosar, imeli so menedžerja Milana Lupšo. Živeli so v delavskem Mariboru in videli daleč naokrog. Ko so spremenili ime v Generacijo, so začeli redno igrati v klubu v Gradcu, potem v Nemčiji. Postali so profesionalci.

Tako je bilo v šestdesetih na koncertih mariborskih beat ansamblov.
Osebni arhiv

Generacija je šla v tujino

Ansambel Korali, ki je imel rad Rolling Stonese, se je zaradi tega, ker je na Hrvaškem, kjer so nastopali, že bila skupina s tem imenom, preimenoval v Generacijo. Petrovič je bil pevec tudi v času, ko je Generacija navduševala v tujini. V skupini so bili Paul Schaller, Marjan Kosar, Mirko Fistravec in Didi Raus. Generacije niso zaustavili niti pozivi na služenje vojaškega roka. Jedro skupine je ostalo v zahodni Evropi, imeli so tudi hite v Nemčiji in Švici. "Prva lastna skladba benda je bila Whats your name little girl iz leta 1965, a je nikoli niso posneli. Generacija je bila prva slovenska rockovska skupina, ki so ji prepovedali nastope. Prva je v Sloveniji tudi orala ledino pri prodiranju na tuje.

Milan med vajo na krogih
Osebni arhiv

Od skupine do one man banda

Po odhodu iz Generacije je igral v New Comes, After Eight, Aguarius in v komercialnih skupinah, delal je kot animator na prireditvah, pisal je skladbe in besedila. Leta 1976 je šel v Piran in v duetu z Marjanom Sovičem, imenovala sta se Virgo, igral za turiste. Potem je dobil pogodbo za igranje v piranskih Treh papigah in ostal na Primorskem. "Takrat je bilo veliko zabave, veliko žive glasbe na terasah hotelov in restavracij, tudi na stadionu so bili koncerti."

Mariborski pevci v reviji Antena: Milan Petrovič, Zorica Fingušt, Čarli Arhar, Alfi Nipič, Edvin Fliser, Alenka Pinterič in Neca Falk
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta