Na tržišču vse več zložljivih mobilnih telefonov, najnovejša modela predstavil tudi vivo

Gregor Grosman Gregor Grosman
25.04.2023 06:35

Podjetje vivo je predstavilo zložljiva pametna telefona vivo X Fold2 in vivo X Flip, ki je prva majhna zložljiva naprava podjetja. Novinca sta zaenkrat na voljo le na kitajskem tržišču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vivo

Število pregibnih, nekateri jih imenujejo tudi zložljivih mobilnih telefonov se nenehno veča. Priljubljeni so bili že v preteklosti, ko še ni bilo pametnih mobilnikov, aktualni modeli pa se ločijo na takšne, ki zahvaljujoč pregibnemu zaslonu delovno površino povečajo - takšen je vivo Fold2, medtem ko X Flip sodi v kategorijo tistih, ki so zaprti majhni in šele z odprtjem dosežejo polni potencial, če se lahko tako izrazimo. So si pa po obliki in funkcionalnosti v pregibnem razredu modeli različnih proizvajalcev zelo podobni. 

"Ravnotežje med tehnologijo in oblikovanjem je za zložljive telefone vedno izziv, a zavezanost viva k oblikovanju in inovativnosti nas spodbuja k ustvarjanju izdelkov, ki presegajo vsa pričakovanja", je dejal Huang Tao, podpredsednik za izdelke pri vivo. X Fold2 po njegovem ponuja izboljšano zmogljivost v lahkem ohišju in vrhunsko fotografsko izkušnjo, ki je plod sodelovanja s podjetjem Zeiss. Najnovejši član X Flip pa skuša prepričati s pridihom razkošja z elegantno, prenosno zložljivo obliko, ki jo je mogoče upravljati s konico prsta.

Druga generacija vivo X Fold2 izgubila nekaj gramov

X Fold2 ima glavni zaslon z velikostjo 8,03 palcev in ločljivostjo 2K+ ter največjo svetilnostjo 1800 nitov. Oba zaslona, tako glavni kot preklopni, podpirata frekvenco osveževanja 120 Hz. Poganja ga procesor Snapdragon 8 Gen 2, proizvajalec pa je vgradil baterijo zmogljivostjo 4870 mAh, ki podpira dvocelično hitro polnjenje (120W Dual-Cell FlashCharge) in 50-vatno brezžično izjemno hitro polnjenje (50W Wireless FlashCharge), kot pri modelu X90 Pro, ki je pred nekaj dnevi prišel na naše tržišče. 

Zložljiv pametni mobilnik vivo X Fold2.

Pregibni mobilnik ima še dvo zaslonski 3D ultrazvočni senzor za skeniranje prstnih odtisov in brezžični Hi-Fi. Zahvaljujoč izboljšavam na več kot tridesetih področjih je novinec približno 33 gramov lažji in 2 mm tanjši v primerjavi s svojim predhodnikom X Fold. Uporabnike pogosto skrbi vzdržljivost tečaja za odpiranje aparata. S certifikatom TÜV Rheinland proizvajalec dokazuje, da bo deloval tudi po 400.000 pregibih, s tem je njegova življenjska doba v primerjavi s predhodnikom daljša za kar 33 odstotkov. 

Programska zasnova telefona X Fold2 z velikim zaslonom je prilagojena različnim delovnim scenarijem, funkcije lebdenja omogočajo preklapljanje zaslonov v različnih položajih prepogibanja ter podpirajo tudi gledanje videoposnetkov in klicanje. 

Funkcija prikaza resničnih učinkov ličenja razkriva usmerjenost k uporabnicam

X Flip ima dve kameri v dvotonski stopenjski zasnovi, okvir iz aluminijaste zlitine letalske in vesoljske kakovosti zagotavlja lažjo in stabilnejšo strukturo, tečaj pa naj bi bil izjemno vzdržljiv in lahek ter naj bi imel zgolj 3,15 milimetra visoko izboklino. V odprtem položaju je X Flip debel 7,75 milimetra, zložen pa približno velikosti kompaktne škatlice za puder.

Zložljiv pametni mobilnik vivo X Flip.

Z načinom DV lahko uporabniki s telefonom v vodoravni legi v vsakodnevnih situacijah ustvarjajo vloge in videoposnetke, podobne filmom. Funkcija snemanja s časovnim zamikom v načinu lebdenja uporabnikom omogoča snemanje prizorov, kot so promet in zvezdnate noči, z enim dotikom in brez uporabe stativa. Funkcija "Makeup Mirror with Aura Light" pa inteligentno prepozna obraze in na zaslonu prikaže resnične učinke ličenja. S tem želijo uporabnikom, morda bi bilo bolj pravilno napisati uporabnicam, omogočiti, da med fotografiranjem priročno preizkušajo različne stile ličenja in uporabljajo učinke ličenja na obrazu.

Vivo X90 Pro na voljo tudi v Sloveniji. Proizvajalec stavi na dobre fotografske zmožnosti

Tečaj bi moral vzdržati vsaj 500.000 pregibov, proizvajalec pa navaja še, da je zaradi nadgrajene strukture tečajev oblike vodne kapljice zaslon po strogih testih prepogibanja nedotaknjen. X Flip je opremljen s 4400 mAh baterijo, s podporo za 44-vatno hitro polnjenje. Poganja ga Snapdragon® 8+ Gen 1, zaslon pa omogoča frekvenco osveževanja do 120 Hz. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta