Na pomoč

Srečko Klapš Srečko Klapš
08.01.2022 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Andrej Petelinšek

Da je Agencija za energijo, ki se upravičeno sklicuje na svojo neodvisnost, resnično ob nepravem času dvignila omrežnino, in to za slabih 15 odstotkov, čeprav je bila včeraj izmerjena inflacija na ravni evroobmočja "le" petodstotna, je dejstvo. Nekateri strokovnjaki so to celo imenovali za norost. In če so vladajoči ob prvih napovedih podražitev električne energije dobavitelje zmerjali s špekulanti, so pod težo globalnega trga, kjer se dogajajo resnične špekulacije, spremenili retoriko in ob vedno večji zadolženosti s stisnjenimi zobmi gospodarstvu in državljanom obljubili pomoč.

Preden jo bodo ti dejansko prejeli, bo že dva, tri mesece prepozno, saj so jih interesne zbornice na to opozarjale že oktobra. Z novim letom se pogodbe iztekajo, prihajajo višji računi, ob čemer za pogajanja o še sprejemljivi ceni električne energije z dobavitelji skorajda ni prostora. Medtem Talum že od novembra posluje le s tretjino zmogljivosti elektrolize, v nekaterih podjetjih trenutni krizi prilagajajo kolektivne dopuste ali jih podaljšujejo. Mnogim grozi prekinitev proizvodnje, če se bo stampedo rasti cen električne energije in emisijskih kuponov na svetovnem trgu nadaljeval. Javni zavod Radiotelevizija Slovenija je pred ponudbo za dobavo električne energije, ki je skoraj petkrat višja od lanske. Kako naj to pokrije? Pa smo šele vstopili v energetsko najbolj zahtevno leto doslej v času, ko so tudi dnevne temperature okoli ničle ali negativne.

Tudi Evropska unija pada pri tem izpitu, saj se na tej ravni še vedno niso uskladili, kako in s katerimi ukrepi bi lahko države članice pomagale državljanom in podjetjem, ne da bi se to štelo za neupravičeno državno pomoč. In ko bo vse več Evropejcev zapadlo v energetsko revščino, bo prepozno. Okoli 70 tisoč državljanov naj bi že sodilo v to kategorijo, ob višjih cenah na položnicah, ki se višajo tudi z državnimi dajatvami in zajemajo dobro tretjino računa na položnicah, se bo to število krepko povečalo. Medtem jim dodatno stisko povzročajo dobavitelji z odpovedmi pogodb in dobav odjemalcem, ki so tako prepuščeni trgu in takšnim ali drugačnim limanicam, na katere jih želi konkurenca speljati. Tudi tisti, ki danes vehementno obljubljajo, da ne bodo dvignili cen do poletja, jih bodo morali, če dotlej ne bodo izumili perpetuuma mobile ​za proizvodnjo električne energije ...

Da je mogoče hitro reagirati, kaže primer Mestne občine Maribor, ki je najbolj socialno ogroženim občanom priskočila na pomoč, ko je Energetika Maribor plačala visoko ceno (pre)pozne dobave električne energije. Gre sicer za 15 evrov, a vsak evro pride prav, ko stroški podivjajo. Poleg tega so v tem mariborskem javnem podjetju porabnikom znižali zneske na dveh položnicah za 30 odstotkov. Kljub temu pa bi pričakovali, da bi na državni ravni za akutne energetske zagate predpisali pravo in učinkovito zdravilo. Glede na to, da že od oktobra proučujejo to problematiko in da se je bodo, kot so sporočili ta teden, le lotili skupaj z resornimi ministrstvi, bi konkretne rešitve že pričakovali. Pa naj se te imenujejo boni, vavčerji, subvencije ali kapice. Zima bo še dolga ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta