Muzejski trg nekoč razkošna rimska vila

Rozmari Petek Rozmari Petek
25.04.2017 16:33
V Celju povsod, kjer zasadijo lopato, naletijo na dokaze bogate preteklosti Celeie; nekaj dni bo razkrito očem še nezakrito.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razkrit Muzejski trg v Celju: pod njim so našli ostanke poznoantične rimske vile; stebrički, ki so služili za sistem talnega ogrevanja, so še vidni.
Rozmari Petek

Imeli so celo talno ogrevanje

"Šlo je za pritlično ali vsaj dvoetažno stavbo, v kateri so bili prostori urejeni po italskem vzoru. Imela je notranje dvorišče, atrij, ki pa se v tem podnebju ni najbolje obnesel,"
Tilen Praprotnik
"To nakazujejo stebrički, ki so še razvidni, a ne v celoti. Tudi Rimljani sami so gradbeni material dotrajanih vil pobrali in porabili, to je reciklirali za novo stavbo. Iz ostankov lahko vseeno razberemo, da je šlo za bogatejšo stavbo, ki si je lahko privoščila nekakšno savno. Ogrevali so namreč tri prostore; eden je bil hladen, drugi mlačen, tretji vroč,"

Po doktrini zaščitijo in zakopljejo nazaj

"Vse, razen najdenih predmetov, bo ostalo notri. Mi najdeno dokumentiramo, registriramo, zaščitimo in zakopljemo. Takšna je naša doktrina. Če je stvar zunaj, je draga in zahtevna za vzdrževanje. Takšna odločitev za sabo potegne veliko odgovornost, saj jo je nato treba vzdrževati naslednjih 50, 100 let. Pa še pretehtati je treba, ali je stvar tako spektakularna, kot sta mozaika na Glavnem trgu, da bi to predstavljali. Pravzaprav tudi predmeti, ki jih vzamemo ven, začnejo propadati. Iz tega vidika smo tako rekoč arheologi uničevalci. Vsak naš poseg je hkrati uničenje. Če želimo priti do antičnih ostankov, moramo uničiti srednjeveške. Zato poskušamo stvari, dokler ne dobimo boljše tehnologije, pač le na tak način dokumentirati."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta