Morebitna menjava na čelu filharmonije: Korakanje nazaj

pv
11.07.2017 15:33

Minister za kulturo zdaj misli, da Damjana Damjanoviča ne more razrešiti le na podlagi zahtev filharmonikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Odkar filharmoniki zahtevajo odstop direktorja Slovenske filharmonije (SF) Damjana Damjanoviča, ker po njihovi oceni s svojim delom onemogoča kakovostno delo institucije in umetnikov, je minister za kulturo Tone Peršak večkrat na več mestih ponovil, da bo do 1. julija objavljen razpis za novega direktorja filharmonije. Ker se to ni zgodilo, so pretekli petek filharmoniki pred ministrstvom za kulturo pripravili protestni shod. Poudarili so, da sta nezaupnico Damjanoviču in podporo zahtevam orkestra izrazila tudi svet zavoda in strokovni svet. Ministrstvo je v sporočilu za javnost ob protestnem shodu filharmonikov zapisalo, da imajo zaposleni v SF sicer vso pravico izraziti svoje nezadovoljstvo z direktorjem, vendar "minister v tem trenutku ne more popustiti pritiskom, da direktorja predčasno razreši le na podlagi njihovih zahtev".
Kot so zapisali, je minister sprožil ustrezne postopke za ugotavljanje dejanske Damjanovičeve odgovornosti, obenem preučuje gradivo, s katerim je novi svet zavoda utemeljil poziv k njegovi razrešitvi in bo po pridobitvi potrebnih podatkov ustrezno ukrepal. Vendar pa se mora pri svojem delovanju držati zakonsko določenih postopkov, saj direktorja javnega zavoda lahko predčasno razreši le ob določenih pogojih.

"Orkester naj torej potrpi do julijske zamenjave na direktorskem mestu"

Ponatiskovanje preteklih člankov oziroma njihovih delov je neobičajna praksa, vendar pa se zdi ponovno citiranje izjave ministra za kulturo iz intervjuja v Večeru, objavljenega 4. februarja letos, najbolj pomenljiv "komentar" dogajanja: "Rekel sem mu (Damjanu Damjanoviču) to, kar še vedno mislim. Da je položaj v Slovenski filharmoniji tak, da je nemogoče, da bi ta koeksistenca lahko trajala še leto in pol in da bi filharmonija ob tem res lahko kakovostno delovala. Eni in drugi strani sem rekel, naj naredi korak nazaj, da se bo lahko ta sezona normalno pripeljala do konca, brez pretresov in dodatnih stavk ter odpovedi koncertov. Orkester naj torej potrpi do julijske zamenjave na direktorskem mestu.
Ko sem se pogovarjal z gospodom Damjanovičem, mi je rekel, da se mu to zdi sprejemljivo. Zato sem dogovor naslednji dan sporočil na seji v državnem svetu. Gospod Damjanovič na tisti seji ni rekel, da to ne drži, po seji pa je rekel, da je razumel drugače, da razpis sicer bo do 1. julija letos, a da bo on oddelal svoj mandat do konca. Kar pa je po moje nemogoče. Konflikt med dirigentom Urošem Lajovcem in orkestrom ne bi bil tako zaostren, kot je, če ne bi bilo v osnovi konflikta med direktorjem in orkestrom. To rešitev je treba uveljaviti, upajmo, da sporazumno, če ne, pa pač na kak drug način."

Minister o Damjanovičevem "pogoju"

Na vprašanje, ali je Damjanovič v zameno res zahteval službo na ministrstvu, pa je minister odgovoril: "Na enem od sestankov, ki smo ga imeli na ministrstvu – prisoten je bil predsednik sveta filharmonije in odvetnik ter ljudje z ministrstva - me je g. Damjanovič vprašal, ali poznam njegov pogoj za odstop. Pritrdil sem in želel, da pogoj predstavi pred navzočimi. In je povedal: 'Če dobim službo, bom takoj odstopil.' Hotel sem, da to pove pred pričami. In sem mu rekel, da bi bilo res čudno in še bolj začudeno sprejeto v javnosti, če bi minister zahteval odstop direktorja filharmonije, hkrati pa bi mu ponujal neko – recimo temu – solidno službo na lastnem ministrstvu. Mislim, da ima dovolj časa, da si uredi novo službo. Eno je nekoga postaviti na cesto od danes do jutri, drugo pa reči, da imamo pol leta časa, da lahko vsakdo uredi svoj položaj za prihodnost." (pv)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta