Mojstrica filmske maske Mateja Naberšnik: "Strelne rane bi delala vsak dan"

Denis Živčec Denis Živčec
04.08.2020 05:00

Mariborčanka Mateja Naberšnik je, ko v Sloveniji ljudje vstanejo od mrtvih, običajno zraven. Mojstrica filmske maske je že skorajda stalna članica ekipe Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Tudi letos je bila zraven.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na lanski delavnici na Grossmannovem festivalu 
Osebni arhiv

"Ko sem po preklicani epidemij dobila klic Boruta, enega od organizatorjev, sem skakala do stropa. Ker imam trenutno skoraj vse večje projekte odpovedane, je bila to veselica. Mi na Grossmannu se vsako leto delamo, kot da je izbruh virusa in nas napadajo zombiji. Zaradi okrnjenega programa sem sicer imela samo delavnico posebnih efektov, kjer smo izdelovali posebne zaščitne maske. Letos je naše leto," se zasmeji zmeraj optimistična Mariborčanka.
Grossmann ima med vsemi dogodki pri njej prav posebno mesto. "Drži. Božič, Grossmannov festival in noč čarovnic. To mi praznujemo. To so za mene najlepši trenutki," pritrdi.

Brez sive polti ni pravega zombija.
Osebni Arhiv

Kakšen je prepričljiv živi mrlič

Kakšen je videti dober živi mrlič? "Zombi mora imeti bledo oziroma rahlo plesnivo polt, sluz, kri ... To so bitja, ki so vstala iz zemlje oziroma se jim je nekaj hudega zgodilo. Zato je treba celo telo umazati. Ne pozabimo na celostno podobo in za piko na i barvne leče," pripoveduje mojstrica. Zakaj so ji ta bitja teme tako zlezla pod kožo? "Nimam pojma! Ker sem v bistvu totalni prestrašenec in ne maram grozljivk, ne maram spati v temi. Če gledam kak tak film, me mora moj dragi ponoči spremljati na stranišče. Ampak ko delam projekt, vklopim povsem drug pogled in me nič ne gane. Celo oni gumbek za bolne podrobnosti se mi vklopi," razkrije.
Meni, da je pomen maska še zmeraj premalo upoštevan, cenjen. "Po navadi je maska na nivoju: 'daj naredi to hitro no'. Že sami ustvarjalci prevečkrat zanemarjajo masko. Kaj je ne bi širša javnost. To je tako pester in raznolik svet. Preveč se maska in lepotno ličenje mečeta v isti koš," odvrne.

Letos so na Grossmannovem festivalu izdelovali posebne maske.
Tina Babič
Ukvarja se tudi s priložnostnimi ličenji, tečaji.
Osebni Arhiv

Izobražuje, snema kratke filme

Mateja ima v življenju več vzornikov, pravi: "Ogromno kolegov me navdihuje. Predvsem pa mi je kot umetnik in kot srčna oseba navdih Empera, pa tudi umetnica, ki mi je dala temelje, moja učiteljica maskerka Romana Marolt in mojster posebnih efektov, ki ga obožujem, Miroslav Lakobrija iz Srbije." Glede na to, koliko filmov in serij v Sloveniji nastane letno, zgolj od filmske maske ne more živeti. Ovira je tudi to, da živi v Mariboru. "Nisem na dosegu roke za te projekte. Niti se ne bi preselila v prestolnico. Želim ustvarjati tukaj, ker je scena podhranjena. Že kar nekaj let imam šolo ličenja, maske in posebnih efektov. Tako da prav poklicno izobražujemo 'mladičke'. Sodelujem s skoraj vsemi frizerji, snemam reklame, sem maskerka in kostumografinja po novem, pomagam pri produkciji, snemamo kratke filme z različnimi ekipami, imam razne tečaje ličenja, organiziram masko na večjih slovenskih prireditvah, ličim znane Slovenke in Slovence, pa tudi neznane ljudi, ki bi se radi samo aranžirali za poroko, rojstni dan ali kar tako. Ni mi dolgčas," pravi.
Ima kak nasvet, kaj narediti z mejkapom v koronskem času, ko naše obraze zakrivajo maske? "Narišite si tak širok nasmešek, da boste začutili radost. Tako močen nasmeh si narišite, da boste z njim nasmejali druge in sami sebi verjeli, da ste srečni. Ne pozabimo na to, da je radost zelo pomembna," nam pomežikne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta