(MNENJE) Nič več naš?

Janez Kovačič Janez Kovačič
13.12.2022 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna

Desetletja je obvladoval slovenski avtomobilski prostor. Do živega mu ni mogla konkurenca, ni se zlomil niti v času gospodarske krize pred skoraj petnajstimi leti. Razumeli in jemali s(m)o ga kot našega, svojega. Precej razumljivo: nastajal je in še nastaja v naši edini avtomobilski tovarni, v novomeškem Revozu. Tam je nadaljeval slovensko avtomobilsko tradicijo, ki se je nekdaj začela v IMV, predhodniku Revoza. Prav s cliom se je dolenjska avtomobilska tovarna postavila na čelo največjih slovenskih uvoznikov, kar je dosežek, ki ga zadnja leta ni več ponovila. In sedaj je ta mali avto, ki je imel vse, kar so imeli veliki, nekakšen simbol slovenskega avtomobilskega opismenjevanja, zapeljal s tržnega Olimpa. Pravzaprav je strmoglavil.

Razlage, zakaj se je to zgodilo, so različne. Mogoče pa jih je razdeliti v dve kategoriji: smiselne, podprte tudi z nekaterimi splošno znanimi dejstvi oziroma avtomobilskimi zadregami zadnjega časa, in domnevne oziroma takšne, o katerih je mogoče predvsem ugibati. V prvo gotovo sodijo težave, ki se počasi uvrščajo na železni seznam avtomobilske sedanjosti: več kupcev kot avtomobilov zaradi pomanjkanja nekaterih sestavnih delov in posledično dolgi čakalni roki. Clio se vozi v razredu malih avtomobilov (marketinško je to B-razred), prav tistem, ki se tudi pri nas obilno krči in to predvsem na račun malih športnih terencev. Ti si režejo čedalje debelejše tržne rezine in clio je nedvomno žrtev tega stampeda, pri čemer mu kupce odžira tudi hišni športni terenec/križanec Captur. To je evropski in tudi slovenski tržni avtomobilski trend, ki se, tako se zdi, še ne bo kmalu unesel. Vse zapisano dokazujejo številke in statistika, pa naj si o njej mislimo, kar hočemo.

Toda ob vsem tem ni mogoče zanemariti marsičesa, kar sicer naj ne bi bistveno vplivalo na posel z avtomobili in cliom. Nesporno je, da je francoski Renault - ta je 100-odstotni lastnik Revoza - v letošnjih enajstih mesecih pri nas zabeležil več kot 35-odstotni padec prodaje; bolj je padel le še Nissan, kažejo podatki Ardija. Že pred časom je zaostal za Volkswagnom, v zadnjih mesecih ga je prehitela tudi Škoda. Prodaja clia se je v tem obdobju zmanjšala za več kot 52 odstotkov, največ med dvajseterico najbolje prodajanih avtomobilov pri nas. Vse to se dogaja v okoliščinah, ki so bile na teh straneh že kar precejkrat opisane: iz Pariza, kjer je doma Renault, že nekako dve leti ni prišel namig, kakšne načrte imajo z Revozom, hkrati pa se francoska tovarna že leta otepa z vrsto težav, ki tudi ne vlivajo posebnega optimizma. Imidž je neverjetno občutljiva ptica, kupci prav tako. Morda tudi zaradi tega clio in drugi renaulti niso več "naši" ali so bistveno manj, kot so bili še nedavno? Morda. Včasih imajo domneve večjo težo kot dejstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta