(MB-TEDEN) V pričakovanju vlade in svetega cepiva

Aljoša Peršak
09.01.2021 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obisk predsednika vlade Janeza Janše pri mariborskemu županu Saši Arsenoviču
Vlada RS

V času, ko javnomnenjska podpora vladi Janeza Janše pada, ko nas v že tako stresnem obdobju še dodatno premetava med novimi aferami (medtem ko smo zaprti v občine, so se državni dobavitelji hitrih testov zabavali v Mehiki) in kaotičnimi ukrepi (v nekaj tednih so bila smučišča zaprta, odprta, zaprta, odprta in zaprta), ko je z Lune jasno, da državna strategija boja s covidom-19 ne deluje, so v kabinetu mariborskega župana Arsenoviča v pričakovanju obiska - vlade Janeza Janše. Trenutek ne bi mogel biti manj kul. ​Na tretjem valu epidemije, ko se drugi sploh ni končal, naj bi prihodnji petek potencialni mandatar za novo vlado Karl Erjavec vložil konstruktivno nezaupnico, kar pomeni, da so v prestolnici trenutno mariborski problemi na stranskem tiru pozornosti - deloma razumljivo, saj je treba politično preživeti, obenem pa še rešiti covid krizo, ki pred našimi očmi nevarno izčrpava in sesuva zdravstvo, gospodarstvo, šolstvo, kulturo, šport ...

Kakšno bo leto 2021, bo odvisno predvsem od tega, kdaj nam bo uspelo zajeziti širjenje virusa do te mere, da bomo lahko stopili na dolgotrajno pot okrevanja. Ob precejšnjem nezaupanju v aktualno vlado bo ključnih kar naslednjih 356 dni. Obeti niso dobri, saj so številni ljudje že tako naveličani, utrujeni, zbegani in nervozni, da ne ločijo več Fafangla od Kreka, Ihana od Hojsa ter v svojo škodo zavračajo ponujeno rešitev s cepljenjem. Da to ni desno-leva politična dilema, ampak strokovna in znanstveno utemeljena odločitev, dokazujejo primeri iz celotnega sveta in izhodna strategija čim širšega cepljenja populacije se pri nas ne bo spremenila, tudi če vlado prevzame Luka Mesec.

Politična negotovost v državi pa ni dobra novica za mariborsko županstvo, ki je v lanskem letu porabilo ogromno časa, da je različna ministrstva ne samo seznanilo s številnimi težavami in pričakovanji mesta, ampak je že pripravilo tudi nekatere rešitve. Morebitna sprememba oblasti bi procese znova zavrla, čeprav so projekti kot Center Rotovž, zdravstveni postaji Tezno in Tabor ter tunel tako pomembni za mesto in širšo regijo, da to ne bi smelo vplivati na nadaljnje skupno sestavljanje finančnih konstrukcij. Toda politična realnost je drugačna, kažejo izkušnje, zraven tega so bile, roko na srce, leve vlade doslej manj naklonjene potrebam drugega največjega mesta.

V Mariboru se bo letos kljub krizi zaključila obnova Vojašniškega trga, začeli se bosta gradnja 24 kilometrov kanalizacije in prenova Lenta, z novo zahodno tribuno Ljudskega vrta bo mesto dobilo sodoben stadion. Zakaj je potem sploh pomemben obisk bilokatere vlade? Ker je to zgodovinska priložnost za popravo krivice. Ne zato, da bi jamrali ali prosili za miloščino, ampak da bi na domačem terenu še enkrat jasno argumentirali in zahtevali, kar mestu pripada. Zaradi nepravičnega sistema financiranja lokalnih skupnosti je bil Maribor v zadnjih petih letih prikrajšan za 85 milijonov evrov. Ravno dovolj za Center Rotovž, zdravstveni postaji Tabor in Tezno ter tunel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta