Mariborska onkologija: Več obsevanih bolnikov

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
06.11.2017 19:09

Mariborska onkologija je ob kadrovskih okrepitvah že povečala število obsevanih bolnikov, prvič letos tudi več kot 10.000 ambulantnih obravnav

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na mariborski onkologiji lahko dnevno zdravijo že 25 bolnikov, saj hkrati delajo na obeh obsevalnih napravah.
Ukc Maribor

Kadrovske okrepitve radioloških inženirjev poleti so omogočile napovedano jesensko povečanje števila obsevanih bolnikov z rakom na oddelku za onkologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor z 20 na 25 na dan, ekipa mariborske onkologije pa je na republiško upravo za varstvo pred sevanji že naslovila prošnjo za dodatno povečanje na 30 bolnikov na dan. Ob tem je oddelek že v prvih devetih mesecih dosegel lansko celoletno število ambulantnih obravnav (7505 jih je bilo lani), do konca leta pa bo to število prvič od leta 2014 preseglo 10.000.
Kolegi z ljubljanskega onkološkega inštituta in kolega iz Zagreba še zmeraj krepijo vrste zdravnikov specialistov na mariborski onkologiji, kjer že nestrpno pričakujejo svoje specializante. Štirje se jim bodo kot specialisti pridružili v letu 2019, prvi februarja, pove predstojnica oddelka Maja Ravnik, ki vodi mlado in zagnano ekipo strokovnjakov mariborske onkologije. "Kolegi iz Ljubljane prihajajo dvakrat tedensko v Maribor, so nam v pomoč, hkrati pa tudi lahko izvajajo mentorstvo našim specializantom radioterapije, ki hodijo dvakrat na teden v Maribor," razlaga Ravnikova, kajti zdravnik iz Zagreba, ker je pač tujec, mentor ne more biti.

Maja Ravnik: "Do novega leta bo izpeljano celotno radikalno obsevanje raka dojke."
Sašo Bizjak

Uporabljajo oba obsevalnika

Res je, da je bil prvotni dogovor za jesensko povečanje števila obsevanih pacientov 35 na dan, "a je uprava za varstvo pred sevanji dejala, naj gremo raje postopoma po pet, kot smo obseg povečevali doslej". Do novega leta bi tako želeli obsevati že 35 bolnikov, načrtov za naprej pa tudi ne manjka. "Do novega leta bo izpeljano celotno radikalno obsevanje raka dojke, to pomeni, da bomo lahko obsevali tudi tiste bolnice, ki smo jih zaradi potrebnih dodatnih tehnik obsevanja morali pošiljati v Ljubljano, z novim letom pa je v načrtu, da se lotimo radikalnega obsevanja raka pljuč," razlaga predstojnica. In dodaja, da v Mariboru izpolnjujejo vse kriterije varnosti in da imajo tudi zato vso podporo uprave za varstvo pred sevanji.

Dostopnost prednost za paciente

Radikalna obsevanja so tehnično zahtevnejša in trajajo dlje časa, torej po pet do šest tednov vsakodnevnega obsevanja, paliativno obsevanje pa je lahko zgolj enkratno ali nekajkratno in tudi zato je lahko število tako obsevanih bolnikov večje. Kadrovska sestava oddelka zdaj zadostuje za dopoldansko izmeno, je pa zdravnikov in fizikov še premalo za širitev v popoldansko izmeno, o čemer bo mogoče razmišljati šele, ko bodo imeli svoj kader.

Sašo Bizjak

Želeli bi delati še več

Novih izzivov se mlada in zagnana ekipa, ki ji tudi izkušenj ne manjka, ne boji, želeli bi delati še več, poudarja tudi predstojnica Maja Ravnik, ki je bila leta 2003 prva specializantka izven ljubljanskega onkološkega inštituta za področje katerekoli onkološke veje. In tedaj se je torej možnost specializacije onkologije odprla tudi drugim zdravnikom po državi. A Ravnikova vselej poudarja, da brez mlade entuziastične ekipe uspehov ne bi bilo, in spomni na vizijo ekipe internistične onkologije, ki je sprva delovala v okviru oddelka za ginekologijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta