Lonely Planet izbral 12 najlepših jezer za dopust, na lestvici sta kar dve slovenski. Kaj jim je pri nas bilo tako všeč?

D.Ži
24.06.2024 10:36

Vodilni potovalni portal skoraj nikoli ne prezre lepot Slovenije, zato niti ne preseneča, da je pri iskanju sanjskih objezerskih dopustniških destinacij obiskal tudi sončno stran Alp.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blejsko jezero navduši vsakega obiskovalca. 
Profimedia

Ena od vodilnih svetovnih potovalnih platform Lonely Planet je objavila seznam 12 jezer v Evropi, ki so po njihovem mnenju kot nalašč za popoln dopust.

"Evropske obale in osupljive plaže poleti pritegnejo veliko pozornosti, ne smemo pa spregledati celinskih jezer. Italija se ponaša s čudovitimi jezeri, obdanimi z gorami, jezera na Hrvaškem in v Angliji pa so prava senzacija. Ne glede na to, ali želite plavati ali se samo sprostiti, Evropa ima dovolj jezer za vsako avanturo," piše v članku na portalu. Da imajo uredniki in pisci resnično zelo izbran okus, dokazuje tudi umestitev kar dveh slovenskih jezer med najlepšo dvanajsterico. To sta, kakopak, Blejsko in Bohinjsko jezero. 

V Bohinju jim je bila všeč tudi ponudba jezerskih športnih aktivnosti. 
Profimedia

"Jezera so ponavadi neverjetno čudovita ali pa zabavna za čofotanje – le redko so oboje. Slovenija to težavo lepo rešuje z dvema neverjetnima jezeroma – Blejskim in Bohinjskim – le 25 km (15 milj) sta narazen. S svojo dramatično alpsko kuliso je Blejsko jezero paša za oči, medtem ko je večje Bohinjsko jezero, obdano s kajaki in supi za najem, zabavno (a resnici na ljubo je tudi čudovita vodna površina)," piše v obrazložitvi.

Bralcem tudi svetujejo, kako si znameniti jezeri najbolje ogledati. "Začnite svoje raziskovanje s sprehodom okoli Blejskega jezera in obiskom veličastnega Blejskega gradu. Najemite pletno, lesen čoln, ki spominja na beneško gondolo, in odplujte na majceni, čarobni Blejski otok. Pred odhodom si privoščite kos legendarne blejske kremšnite. Restavracija na Blejskem gradu je dobra. Ob Bohinjskem jezeru se lahko poleg kopanja in vožnje s kajakom odpravite na pohod okoli jezera, si izposodite kolo ali celo jahate po okoliških hribih. Hotel Bohinj, obnovljena koča v zaselku Ribčev Laz ob jezeru, je enako razkošen in nenavaden, a ne varčuje pri razvajanju gostov. Kuharski mojstri Restavracije Triglav delajo čudeže z lokalno bohinjsko postrvjo, ki jo gostje zaradi rožnate barve mesa pogosto zamenjajo za lososa," še piše Lonely Planet.

Malo jezero na Mljetu. 
Profimedia

Na seznamu sta tudi dve hrvaški jezeri - Malo in Veliko jezero na Mljetu.

"Se ne morete odločiti med jezerom in morjem? Razmislite o Mljetu. Ta očarljivi otok ima dve slani jezeri - Malo in Veliko jezero. Po Velikem jezeru se lahko odpravite na izlet z ladjo do otoka Sv. Marije, kjer je že od 12. stoletja Benediktinski samostan. Lahko si tudi izposodite kajak," piše v članku.

"Morda vam bo še posebej všeč dejstvo, da so jezera na Mljetu toplejša od morja, še posebej Malo jezero," dodajajo. Lonely Planet poudarja, da so ta jezera del narodnega parka Mljet in priporoča ogled celotnega parka.

Znamenito in zelo slikovito Gardsko jezero.  
Profimedia

Katera jezera so Lonely Plane najbolj navdušila?

Lago di Levico in Lago di Caldonazzo (Italija)

Gardsko jezero (Italija)

Bodensko jezero (Nemčija, Švica, Avstrija)

Blejsko in Bohinjsko jezero (Slovenija)

Jezero Annecy (Francija)

Jezero Sainte-Croix (Francija)

Buttermere in Crummock Water (Anglija)

Seznam jezer z obrazložitvami najdete tudi TUKAJ. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta