Ljubezen me je pognala v svet

V Kazinski dvorani SNG Maribor bo pianist Nejc Lavrenčič jutri, v sredo, nastopil z italijansko mezzosopranistko Arriano Rinaldi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arianna Rinaldi in Nejc Lavrenčič
Arhiv Per Artem

Utečeni in z mednarodnimi umetniki obogateni koncertni cikel Glas iz davnine, ki ga organizira Kulturno umetniški zavod Per Artem pod vodstvom v Mariboru rojenega pianista Nejca Lavrenčiča, vstopa v novo leto z novim recitalom - Ljubezen me je pognala v svet. Koncert bo jutri, 10. januarja, v Kazinski dvorani SNG Maribor. Izvedla ga bosta italijanska mezzosopranistka Arianna Rinaldi in Nejc Lavrenčič.
Per Artem skrbi, da za Slovenijo sila redki koncertni programi postajajo stalnica glasbenega življenja v Mariboru - pa tudi v Ljubljani ter še kje. Koncerti cikla so v mariborski Kazinski dvorani in v Ljubljani v Cekinovem gradu - Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Na zadnjem koncertu cikla lani v Mariboru se je Lavrenčiču pridružil solist mariborske Opere Darko Vidic, pred tem pa v Ljubljani v Cekinovem gradu in Mariboru sopranistka Sabina Cvilak, igralec Vito Weiss v SNG Maribor, z mezzosopranistko Mojco Vedernjak, Mariborčanko, ži živi v Švici, pa sta nastopila v Zürichu. Skupaj se je v ciklu Per Artem zvrstilo od leta 2015 štirinajst koncertnih dogodkov, lani kar sedem. Tudi v Kosovelovem domu v Sežani so bili in eno gostovanje v Indiji s sopranistko Katjo Konvalinko ter v Franciji s sopranistko Juliette de Massy.

Vezi skladateljev s Slovenijo

"V obeh delih koncerta bodo skladbe Gustava Mahlerja, ki je bil leta 1881 in 1882 dirigent v Ljubljani. Skozi cikel Pesmi popotnika ga ne bomo spoznali le kot skladatelja, temveč tudi kot avtorja uglasbene poezije, kar še toliko bolj potencira osebno izpovednost in vpogled v Mahlerja kot celostno osebo. Na programu bodo še svežine polne Kabaretske pesmi britanskega skladatelja Benjamina Brittna, ki je nastopil nekoč v Kazinski dvorani s Petrom Pearsom. Glasba je nastala na besedila W. H. Audna, ki so pisana v dokaj preprostem jazzovskem stilu. S tehnično težavnostjo segajo pesmi na najvišjo raven virtuoznosti, s svojim stilom in z vsebinsko pripovednostjo pa zahtevajo vešče, izrazne in spontane umetnike.
"Skladbe tega večera povezuje rdeča nit – ljubezen, ki kliče ali izganja posameznika v iskanje, beg in potovanje v trpek in otipljiv svet ali v sen," napoveduje Lavrenčič, ki je Rinalidijevo spoznal na specialističnem študiju iz interpretacije samospeva v Bruslju.
Operna in koncertna pevka Arianna Rinaldi redno nastopa v rodni Italiji, Avstriji, Belgiji, na Nizozemskem in v Švici. Je dobitnica več nagrad na mednarodnih tekmovanjih v operi in komorni glasbi. Kot solistka je nastopila s Filarmonica Toscanini Ensemble v Parmi, ki jo je vodil Michele Mariotti, v Pergolesojevi Stabat Mater z orkestrom Teatro Comunale di Bologna pod taktirko Giuseppa La Malfe. Med letoma 2014 in 2017 je debitirala z mnogimi opernimi vlogami - v Wagnerjevem Parsifalu v Teatro Comunele di Bologna (Robert Abaddo), v Janačkovi Jenufi (Juraj Valčuha) in v Hoffmanovih pripovedkah J. Offenbacha, v Mozartovi Figarovi svatbi, v Monteverdijevem Kronanju Poppeje ter v Puccinijevem Gianni Schicchi na Festivale d'Itria Valle.

Mačehovsko s samospevom

Nejc Lavrenčič predstavlja za Slovenijo redek primer specializiranega pianista na področju samospeva. Na domačih in tujih odrih (Evropa, ZDA, Azija) se pojavlja kot glasbeni partner pevcev, kot so Sabina Cvilak, Mojca Vedernjak, Marcos Fink, Juliette de Massy, Cristina Segura, Artur Rozek, Katja Konvalinka ter tudi mnogih instrumentalistov. Prizadeva si, da s svojim koncertnim in pedagoškim delovanjem ohranja oziroma prebuja in oživlja zavest in prisotnost tega žanra v Sloveniji. "Samospev je bil zaradi zgodovinskih, političnih in kulturnih razlogov odrinjen na skrajni rob glasbeno-kulturnega dogajanja v Sloveniji. Prav zato je tudi v šolstvu obravnavan dokaj površinsko, kar dodatno krni poznavanja tovrstne glasbene zapuščine in njene dejanske težavnosti in veličine," pravi. Kot umetniški vodja zavoda PerArtem, ki organizacijsko vodi koncertni cikel Glas iz davnine, z domačimi in tujimi umetniki snuje zanimive in konceptualno osmišljene programe in s tem obuja tradicijo samospeva. Lavrenčič bo med drugim januarja in aprila vodil specialistični mojstrski tečaj za pevce in pianiste v Zavodu Sv. Stanislava v Ljubljani z naslovom Samospevi F. Schuberta. Namen tečaja je ponuditi ustrezen čas, prostor in fokus, da se obravnava izključno samospev kot samostojni žanr. Poleg skladatelja in njegove glasbe bodo tema njegovih predavanj tudi pesniki Goethe, Mayrhofer, Rückert ter značilnosti Schubertovega glasbenega jezika in tematike in njegov kultni vpliv na razvoj svetovne glasbene zgodovine. Tako poezija kot glasba bosta skozi umeščanje v ožje in širše kontekste glede na vsebino in tehnično težavnost obravnavani celostno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta