Križarjenja po rekah: Mesta vidimo iz druge perspektive

Ba. V.
25.09.2023 06:00

Rečno križarjenje ima pred običajnim križarjenjem po morju to prednost, da lahko potniki opazujejo dogajanje na bregovih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Romantični pogled na Donavo z osvetljenim Ars Electronica Centrom (levo) in muzejem Lentos (desno)
Linztourismus

Križarjenje po reki ima vse, kar imajo veliki, obenem pa ima še eno prednost: z ladje je med plovbo – razen seveda ponoči – mogoče opazovati dogajanje na rečnih bregovih. V naši bližini so zelo priljubljena križarjenja po Donavi, ne le zato, ker so razmeroma enostavno dostopna, temveč tudi zaradi zgodovinskih povezav Slovenije z nekdanjo glavno prometno žilo habsburške monarhije, ki je bila dolga stoletja tudi naša državna tvorba. Monarhije ni več, ostali pa so mnogi relikti, ki so magnet za sodobne popotnike.

Mesto treh rek

Priljubljena trasa za križarjenja po Donavi je denimo od Dunaja do Passaua in nazaj, pri čemer si potniki poleg teh mest ogledajo še Linz, glavno mesto zvezne dežele Zgornja Avstrija. Največja zanimivost Passaua, ki sicer leži že v Nemčiji in ga krasijo čudoviti primerki gotske in baročne arhitekture, je njegova lega na sotočju treh rek. S treh strani neba se stekajo reke, zaradi katerih nosi Passau vzdevek Mesto treh rek in pritegne množice turistov, ki želijo občudovati nenavadno igro narave. Ob vznožju utrdbe Niederhaus priteče z leve v Donavo reka Ilz, nedaleč naprej pa se ji z desne pridruži še Inn. Razlogov, zakaj reka od tod naprej nosi ime Donava, je več. Prvi razlog je v tem, da je Donava večino časa, od oktobra do aprila, veliko bolj vodnata. Obenem je tudi nekoliko daljša: do Passaua preteče Donava 647 kilometrov, Inn pa le 510 kilometrov.

Barvita igra narave

Sotočje treh rek pa ponuja opazovalcem še en nepozaben prizor: barvno prelivanje. Inn, ki izvira v švicarskih Alpah, je namreč zelen. Gladina Donave, ki pri mestu Donaueschingen nastane z združitvijo rek Breg in Brigach, je modro-rjava. Ilz, ki priteče z območja barja, pa je skoraj črn. Kar lep kos toka od sotočja naprej Donava ohranja vse tri barve. Zanimivo je opazovati, koliko močnejša je zelena barva Inna od modro-rjave prvotne Donave. Vzrok za to je zelo različna globina obeh rek. Inn, ki je na tem delu globok skoraj dva metra, prelije Donavo z njenimi skoraj sedmimi metri globine. Pojav je zelo izrazit posebno v času taljenja snega, ko nosi Inn s seboj velike količine vode, medtem ko ima Donava bolj stalen vodni režim.

Veličasten pogled na Passau
Canstockphoto

Največja cerkev v Avstriji

Popotnike na križarkah nato vodi pot naprej proti Linzu, ki je z nekaj več kot 200.000 prebivalci znatno večji od Passaua, kjer živi približno 52.000 ljudi. Poleg lepo ohranjenega srednjeveškega mestnega jedra se obiskovalcem najbolj vtisnejo v spomin mogočne kulturne institucije, kakršna je denimo operna hiša Musiktheater, odprta leta 2013, ki velja za eno najsodobnejših opernih hiš v Evropi. Navdihujoč je tudi Ars Electronica Center, mešanica muzeja in znanstvene ustanove, pa umetnostna galerija Lentos in še kaj se najde. Linška katedrala, zgrajena leta 1924, v kateri je prostora za 20.000 vernikov, je največja cerkev v Avstriji, obenem pa je kamniti balkon njenega zvonika tudi najvišje ležeča razgledna točka v kaki avstrijski cerkvi. Do balkona na višini 112 metrov se je treba povzpeti po 633 stopnicah, vendar ponuja dih jemajoč razgled na celoten Linz in še naprej v pokrajino Salzkammergut.

Po celodnevnih ogledih mest se prileže večerja na ladji, ki omogoča potnikom tudi druženje in nočno opazovanje razsvetljenih obrežij. Zjutraj pa jih že čaka nova dogodivščina v naslednjem mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.