Kontroverzni Bannon spet potuje po Evropi, ga zanima tudi Slovenija?

Kristina Božič
25.09.2018 10:51

Ameriški politični strateg Steve Bannon, ki je pomagal pri volilni kampanji Donalda Trumpa, v zadnjem tednu ponovno potuje po Evropi. Njegov cilj je vplivati na spomladanske volitve v evropski parlament, da se v njem okrepijo populistične, skrajno-desne politične stranke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriški strateg Steve Bannon slavi trenutno italijansko vlado z njenim notranjim ministrom Matteom Salvinijem kot model politike za Evropo.  
Reuters

Nekdanji mornariški častnik in bankir pri Goldman Sachsu je, preden je bil Donald Trump izvoljen za predsednika ZDA, kandidatu pojasnjeval, da bo s svojo medijsko platformo Breibart News, ki temelji na širjenju šokantnih in zavajajočih novic, vedno bolj skrajen kot predsednik, ki mu je pomagal do Bele hiše. V začetku letošnjega poletja si je Steve Bannon zadal nov projekt. Potem ko je lani avgusta zapustil Trumpovo administracijo in letos januarja še svojo mesto v vodstvu Breitbart News, je napovedal, da bo z organizacijo Gibanje pomagal populistom v Evropi, ki svoje politične točke nabirajo na protimigracijski govorici in poudarjanju družbenih krivic.  
Fundacijo Gibanje, s katero Bannon sodeluje, je v Belgiji že lani januarja ustanovil belgijski politik Mischaël Modrikamen. Gre za odvetnika in politika, ki ga večina belgijskih medijev zaradi njegovih skrajnodesnih stališč ne vabi več v svoje oddaje. Modrikamen je predsednik in blagajnik fundacije Gibanje, ki ima v statutu zapisano, da je njen cilj "promovirati spoštovanje do pravne države, svobodno podjetniško pobudo, suverenost narodov, učinkovitost narodnih meja, ljudsko posvetovanje, boj zoper radikalni islam, znanstveni in nedogmatski pristop do podnebnih pojavov in obrambo Izraela kot suverene države na svoji zgodovinski zemlji". Fundacija naj bi tudi predstavlja "vez med gibanjem, ki ga je iniciral predsednik D. J. Trump v ZDA, in državljani ter političnimi gibanji, ki so aktivni v drugih državah, vključno z akterji v kampanji za Brexit, in ki se prepoznajo v ustanovnih načelih". Fundacija jih bo združevala in posredno ali neposredno podpirala z vsemi primernimi sredstvi, vključno s finančnimi, ter koordinirala in medsebojno potrjevala aktivnosti članov, ko bo to mogoče in zaželeno.
V upravnem svetu fundacije sta poleg Modrikamena še dve ženski, ki sta tudi sekretarki fundacije. Ena je francoska politična aktivistka Laure Ferrari, ki je znana po svojih proti-EU stališčih. O njej se piše kot o partnerki britanskega politika Nigela Faragea, nekdanjega predsednika stranke UKIP, ki je v Britaniji vodila kampanjo za Brexit. Farage, ki je sicer poročen, četudi z ženo že leta živita ločeno, vztraja, da je njuna zveza v celoti platonska, četudi Ferrarijeva živi pri njem v Londonu. Ferrerijeva vodi v Bruslju Inštitut za direktno demokracijo v Evropi (IDDE). Inštitut je bil del preiskave, ki ga je pred dnevi zaključila britanska volilna komisija zaradi nedovoljenih sredstev, ki naj bi jih UKIP dobil od IDDE in zveze za direktno demokracijo v Evropi (ADDE) za kampanjo Brexit. Volilna komisija je prejšnji teden sporočila, da ni uspela zbrati več dokazov kot za utemeljen sum in zato preiskavo zaenkrat zaključuje.
Druga sodirektorica in sekretarka fundacije Gibanje pa je žena Modrikamena in generalna sekretarka njegove Ljudske stranke, Yasmine Dehaene. Politico je sicer lani marca poročal, da so se Ukip in Yasmine Dehaene sprli, saj Ukip ni plačal obljubljenih računov za delovanje pisarne ADDE, ki jo je vodila.
Spomnimo, belgijski politik Mischaël Modrikamen se je skupaj s Stevom Bannonom 7. septembra srečal z italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem, predsednikom skrajnodesne Lige. Salvini je Bannonu in Modrikamenu obljubil, da bo prišel in govoril na prvem srečanju fundacije Gibanje, ki naj bi se zgodilo konec novembra.
{twitter}https://twitter.com/modrikamen/status/1038054522596286464{/twitter}
Ameriški strateg Donalda Trumpa in njegov belgijski kolega sta tik pred tem septembra pridobila podporo predsednice italijanske politične stranke Bratje Italije Giorgie Meloni v Benetkah. Na njihovi letni konferenci pretekli vikend je bil častni govorec tudi Bannon. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta