Koncertna kritika: Izvrstni solisti, impozantni orkester

Tomaž Gržeta
01.10.2018 16:44

Festival Maribor: Simfonični orkester SNG Maribor, David Kutas, Laszlo Seeman, Mahir Kalmik, Boštjan Lipovšek, francoski rog, Gergely Duboczky, dirigent

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavni poudarek je vsekakor bil nastop štirih izvrstnih solistov.
Dejan Bulut


Festival Maribor je s koncertom v petek, 28. septembra, sklenil letošnji niz koncertov, hkrati pa morda doživel svoj višek. Tako kot na otvoritvenem so tudi na sklepnem festivalskem dogodku obiskovalci napolnili mariborsko dvorano Union ter s tem pokazali zanimanje za klasično glasbeno kulturo in hkrati dali veljavo festivalu, ki za dober teden v Maribor privabi vrhunske glasbenike, tako tuje kot domače.
Gledališki oziroma operni orkestri, ki so po zasedbi sorodni ali skoraj enaki simfoničnim orkestrom, marsikje po Evropi in svetu ponujajo bogate koncertne sezone zunaj oziroma poleg uresničevanja svojega prvotnega namena - soustvarjanja opernih in baletnih predstav. V Sloveniji je bila ta praksa (in zavest o njej) nekaj časa potisnjena v ozadje, vendar je Simfonični orkester SNG Maribor (tudi s tokratnim koncertom) dokazal, da njegov zvok ne bi smel prihajati le iz orkestrske jame, temveč si zasluži ponosno stati tudi na koncertnem odru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta