Komu zaupati tako odgovorno nalogo?

Nejc Strojnik
27.01.2022 07:00

Rokometna zveza Slovenije bo morala novega
selektorja izbrati hitro, saj se sredi marca začnejo kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Zorman in Veselin Vujović
Andrej Petelinšek

Uroš Zorman v vlogi pomočnika selektorja. Je po odslovitvi Ljubomirja Vranješa prišel čas, da stopi še stopničko višje?

Andrej Petelinšek

Da bodo vodilni pri Rokometni zvezi Slovenije morali ukrepati, je bilo jasno hitro po treh neprepričljivih predstavah Slovenije na evropskem prvenstvu. Razočaranje javnosti je še vedno veliko, selektor Ljubomir Vranješ pa je po manj kot 48 urah od poraza proti Črni gori že postal bivši. Prejel je nezaupnico predsedstva, pogodba, ki bi morala trajati do leta 2024, ko bodo olimpijske igre v Parizu, je bila razveljavljena.

Moška reprezentanca trenutno doživlja eno največjih kriz v svoji zgodovini, zato bo novi selektor moral biti toliko bolj pogumen. Usesti se na krov tako razmajane barke bo vse prej kot mačji kašelj, koraki, s katerimi bi krivuljo uspešnosti obrnil navzgor, pa bodo morali biti odločni. In hitri. Slovenska javnost je zahtevna, kar je, glede na odlične posameznike, ki so nosilci igre pri številnih evropskih velikanih, tudi razumljivo. Novi selektor, kdorkoli že bo, bo moral v ekipo vnesti nov zagon, takega, ki je v preteklosti slovenske fante že krasil.

Tekma s Črnogorci je prinesla dno slovenskega rokometa, po njej so potrebne spremembe.

Luka Cjuha

Čas za Slovenca

Vranješ je po neslavnem koncu na slovenski klopi praktično isti dan našel novega delodajalca in bo do konca letošnje sezone vodil nemškega prvoligaša Rhein-Neckar Löwen, pri Rokometni zvezi pa so si vzeli nekoliko več časa. Novega selektorja pred prihodnjim tednom gotovo ne bodo imenovali. Je pa nabor kandidatov, kot kaže, skoncentriran na štiri imena. Predsednik zveze Franjo Bobinac je medtem namignil, da bo naslednji selektor najverjetneje Slovenec. Med najbolj verjetnimi imeni so Uroš Zorman, Branko Tamše, Aleš Pajovič in Boris Denič.

Aleš Pajovič, Uroš Zorman, Zoran Lubej in Miladin Kozlina iz časov, ko je Slovenija dosegala velike uspehe na evropskem prizorišču. 

Sašo Bizjak

Mogoče je poteza, da na čelo reprezentance ustoličijo Zormana, res še najbolj verjetna, a o tem lahko zdaj le ugibamo. Rekorder po nastopih za izbrano vrsto je bil do lanskega leta Vranješev pomočnik, a se je od funkcije poslovil po neuspešnih olimpijskih kvalifikacijah. S Švedom, ki mu je bolj pogodu skandinavski sistem igre, nista imela enakih pogledov na rokomet, težko sta delovala skupaj. Že takrat se je govorilo, da je prav nekdanji slovenski kapetan tisti, ki bo Vranješa nekoč nasledil. Zorman je medtem večkrat priznal, da ga mesto selektorja zanima, po razrešitvi Vranješa pa odkrito povedal, da je čas, da zahtevno funkcijo prevzame slovenski strokovnjak. Pravi, da imamo takšnih strokovnjakov dovolj in da ne potrebujemo tujcev, ki bi nas učili, kako se igra rokomet.

Dominik Pekeč/rk Trimo Trebnje

Slovenska reprezentanca je zadnjih sedem let v rokah tujih selektorjev. Pred Vranješem je fante vodil Veselin Vujović. Pred njim so od osamosvojitve naprej na čelu reprezentance z izjemo leta 2009 in Zvonimirja Serdarušića vselej bili slovenski selektorji. Tudi zato in zaradi namigovanja predsednika zveze Bobinca se zdi, da je čas, da se ponovno ustoliči domačin, in da je teren, da bi to lahko postal prav Uroš Zorman, pripravljen. Štirikratni zmagovalec lige prvakov sicer trenutno precej uspešno vodi Trimo iz Trebnjega, ki je pred nadaljevanjem sezone in s tekmo manj na drugem mestu prvoligaške lestvice.

med kandidati za novega selektorja je tudi Uroš Zorman, dosedanji pomočnik Vujovića.
Andrej Petelinšek

Kljub vsemu ne smemo pozabiti na preostale kandidate. Za mnoge poznavalce rokometa bi bil prva izbira Branko Tamše, ki se na mestu selektorja še ni imel možnosti preizkusiti, se je pa ničkolikokrat izkazal na klubski ravni. Prav lani tak čas se je pridružil hrvaškemu Nexeju iz Našic, s katerim ima dolgoročno pogodbo in se ji po naših informacijah ne namerava odreči.

Branko Tamše 

Andrej Petelinšek

Predtem je vodil Gorenje, Celje, Zagreb in katarski Al Sadd. Velenjčan, ki je zaradi poškodbe igralsko kariero končal pri 28 letih, velja za najuspešnejšega trenerja v zgodovini slovenskega prvenstva. Velenjske in celjske vitrine je z odličji polnil serijsko. V njegov prid tako zagotovo govorijo izkušnje, ki jih sicer na čelu reprezentance res še nima, a pod njegovim vodstvom so se kalili marsikateri nekdanji in zdajšnji reprezentanti. Med drugim tudi Jure Dolenec, Miha Zarabec, Blaž Janc, Vid Poteko, Blaž Blagotinšek, Gašper Marguč … Med kandidati za selektorja se je sicer v preteklosti dvakrat že znašel. Kasneje se je govorilo, da bi lahko postal tudi pomočnik Veselina Vujovića, ki je izbrano vrsto vodil pred Vranješem. Vsa namigovanja so splavala po vodi, kot kaže, pa je tudi tokratni naskok, sploh glede na njegove izjave, da ostaja v Našicah, vedno manj verjeten.

Aleš Pajovič in Nikola Karabatić 

Reuter

Kaj pa Denič ali Pajovič?

Tukaj sta še Boris Denič in Aleš Pajovič. Oba sicer službo imata, a jima konec meseca potečeta pogodbi. Deniču v Kuvajtu, Pajoviču, ki se je, tako kot Vranješ, od evropskega prvenstva poslovil po predtekmovalnem delu, pa v Avstriji. Denič je edini od kandidatov slovensko reprezentanco v preteklosti že vodil. Nekdanji reprezentant, ki je med vratnicama zbral 52 nastopov, je na slovenski klopi sedel med letoma 2010 in 2015, predtem pa opravljal nalogo pomočnika pri treh selektorjih. Bil je torej zadnji, ki se je z igralci pogovarjal v slovenščini. Za njegov največji uspeh velja četrto mesto na svetovnem prvenstvu leta 2013 v Španiji.

Maribor - Rokomet - novinarska konferenca Rokometni klub Maribor Branik - Boris Denic - Desk: _Sport -

Sašo Bizjak

Komurkoli bo že zaupana zahtevna naloga, bo pod velikim drobnogledom javnosti. A prav dolgo z odločitvijo ne bodo mogli odlašati. Reprezentanco že sredi marca čaka prvi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki ga bosta prihodnje leto gostili Poljska in Švedska. Če bodo uspešni, jih nato mesec kasneje čaka še drugi del kvalifikacij. Pot na rokometni mundial bo zaradi letošnje blamaže na Madžarskem precej trnova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta