Klovni, ki iz nas delajo biznis

Andreja Kutin Lednik
06.01.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V celotni strategiji kaosa, za katero se zdi, da je edina, ki kaže smer protikoronskim ukrepom v tej državi, je verjetno največja sreča ta, da cepivo curlja k nam relativno počasi in da je naši državi odvzeto breme kupovanja cepiva na tržišču, saj je za to poskrbela EU. Res je tudi drugje v skupnosti realizacija cepljenja srednje uspešna in pozivi po usklajenem ukrepanju EU ostajajo žal prezrti. A če bi bili pri nabavi cepiva prepuščeni sami sebi, bi verjetno v Slovenijo cepivo, ki lahko edino rešuje življenja brez uničujočih stranskih posledic, prispelo nekoliko prepozno, ker bi pač neki kvazimotivatorski klovn skušal na letalo za prevoz robe nalepiti svojo promocijsko nalepko, spotoma pa se še malo pozabaval na Dunaju. V posmeh vsem, ki ostajajo brez druženja, zdravja, služb, živcev, pri mladcih seveda ves čas ni niti sledu o kakšnem zaščitnem ukrepu. Še več, tip ima očitno dobre povezave z garnituro na oblasti, kar zadevo vrže samo še dlje v brezno bizarnega.

A tudi to, da se je to zgodilo "le" pri poslu s hitrimi testi, ni preveč tolažilna vest. Kitajski testi so menda precej vprašljive kakovosti in zanesljivosti. Imajo morda informativno vrednost, kaj več pa ne. Pa še ta ni preveč zanesljiva, sploh če se spomnimo razlag iz obeh univerzitetnih kliničnih centrov, kjer že mesece verificirajo hitre antigenske teste vzporedno z najbolj zanesljivimi molekularnimi testi - najcenejši testi so tudi najslabši, so ugotovili. In to ne glede na to, ali so prispeli iz pokrajine ob izlivu kakšne reke, kot je poetično zapeljal odgovor na vprašanje o njihovi kvaliteti vladni govorec.

Zagotovo nimajo prav nikakršne teže epidemiološki podatki, pridobljeni z oportunističnim konceptom testiranja, kot ga imamo danes. Na testiranje bodo namreč prihajali smučarji, ki so covid že preboleli, a potrebujejo potrjeno negativnost zaradi nakupa karte, ali pa številni drugi, ki potrebujejo razna potrdila. Pa tudi ljudje s simptomi, ki so jih tja pomotoma napotili kar osebni zdravniki, kar še dodatno povzroča zmedo.

Razlogov za nezaupanje v komandno kabino ladje, ki naj bi nas peljala proti vsaj približno normalnemu življenju, je vse več in vse bolj so utemeljeni. Največja škoda pa je, ker se v tej mineštri seveda zameša vse - testiranje, karantene in ukrepi, zaslužki privilegiranih in izgube zatiranih. In skozi to gosto zmes, začinjeno z bizarnimi posnetki kvaziluksuza, je res težko videti prave rešitve in verjeti ljudem, ki so to godljo skuhali, da ponujajo rešitve. V času, ko bi morala oblast vse sile napeti v motiviranje ljudstva, naj se cepi in naj vzdrži z ukrepi do vsaj zmerne precepljenosti, nam vlada servira klovne, ki iz nas delajo biznis. In o tem še posnamejo motivacijski video.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta