Katalena: Človek ni zver. Hujši je

Jaša Lorenčič
22.03.2018 14:37

Tibor Mihelič Syed pravi, da je Katalena na (proti)vojnem albumu Človek ni zver ugotovila, da junakov v slovenski ljudski vojni pesmi ni. A se jih lahko tudi najde

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Črno-bela Katalena
Luka KAŠE

Krst pri Savici. Lepi janičar. Doberdob. Gadje gnezdo. Tovarišija. Menuet za kitaro. Matej Bor. Karel Destovnik - Kajuh. Ivo Brnčić. Na svoji zemlji. Dolina miru. Balada o trobenti in oblaku. Ne joči, Peter. In zdaj še Človek ni zver. Tisti (prvi) slovenski etno rock album, ki se je lotil vojne tematike. Ne šprica kri. Šprica (ne)morala.

Katalena se je lotila vojne, kdo pa drug. Ampak to ni, ne more biti veseljaška Katalena. Toliko jarkov, blata, gnitja, vpitja. Rdečih oblakov. Čakanja. Upanja. Žalosti. Boštjan Narat je tako odprl svojo kitaro, da imamo v Oj, ta soldaški boben zdaj skoraj naš War Pigs (Black Sabbath) in naš One (Metallica). V naslovni skladbi, kjer Polona Janežič prastrica Iva Brnčića, ki že v Čutim krvi utrip vključi Frederica Chopina, uglasbi na klavirske tipke, umre svet; v Ne vem, kako ti je ime umre človek v človeku.


Zver tega ne počne s sadističnim užitkom

Ampak kako po vsem, kar ponuja sedmi studijski album, človek ni zver? "Naslov, ki ima dodan verz (ki mori na skrivaj, op. a.) in zaključi pomensko celoto, puščamo ambivalentno odprt. Ravno zaradi tega, da bo poslušalec lahko prepoznal, kar smo želeli povedati. Ne želimo pa povedati, da je zver hujša od človeka, temveč da je človek gotovo bolj zverinski od same zveri. Ker svojo zverinskost politizira in jo prikriva z lažnim domoljubjem in nacionalističnimi diskurzi. Zato je zver dosti bolj nedolžna v naslovu kot človek sam. Olajševalna okoliščina zveri je, da tega nikoli ne počne s sadističnim užitkom."


Herojev ni

Na plošči so trije "standardi": Oblaki so rdeči, Travnički so zeleni, Kje so tiste stezice. Priredbe so zelo radikalne, eksperimentalne, sveže. Za Mihelič Syeda so številni aranžmaji pesmi Oblaki so rdeči absolutno preveč veseli. "Temačna pesem je, ne moreš je dati na bosso novo, kar se je že zgodilo. Še najbolj standardna je Oj, ta soldaški boben, ki je absolutno molovski komad."

Osebnih izkušenj z vojaščino nimajo. Peterica fantov iz Katalene ni služila vojske, le Boštjan Gombač je igral v Slovenski vojski. "Ko smo podaljšali absolventski staž, je bilo takrat nekaj najlepšega. Zdaj mi je pa morda malo žal, da tega nisem dal skozi. Ravno zaradi navedenega je to izrazito generacijska plošča."


Brez aplavza

Na plošči, ki so jo večji del posneli v petih decembrskih dneh, so se ukvarjali veliko tudi s himničnimi napevi. "Sam sem se precej ukvarjal z rudimentarnimi, banalnimi rockerskimi vzorci. Oj, ta soldaški boben je primitivno narejen komad, zelo sem se trudil, da bi bil bazično rockerski. Saj to je osnovna podstat: Katalena je rockovski band."

Ampak ravno za konflikt z njihovo lastno podstatjo gre. To je, ko gresta skozi "katalenasti" Fantje se zbirajo in Travnički, res "težka" Katalena. Ostra, kruta. V Klubu KGB so novembra zaigrali tudi nov material: preskok je bil, milo rečeno, brutalen. "Sam sem ponosen na radikalno ekstremen skok iz Enci benci Katalenci, veseljaško neobremenjene otroške plošče, v nekaj pomensko 'malo' težjega. Ponosen sem, da smo sposobni teh premen, a da ostaja Katalena prepoznavna. V KGB-ju smo opazili, da bo kombiniranje različnih materialov zelo težko, saj nas ljudje razumejo kot humorno-gledališki band. Resno bomo morali paziti: v Kinu Šiška (5. aprila, op. a.) bomo odigrali najprej celo ploščo. Brez aplavza."

Kako? Brez aplavza? Se to dandanes sploh da? "Silili ne bomo nikogar, bomo pa sami v smrtni tišini na odru. Naj spregovori glasba. Takšno strukturo si lahko privoščiš na promocijskem koncertu, drugje bomo morali pa biti pazljivi. So vsebine, ki so enostavno pretežke."

Noben rockovski band se ni tako neposredno lotil vojne, tudi filmi, knjige in gledališča vojne na Slovenskem ne obdelujejo več tako konceptualno ali izrazito. "Nimam najbolj pametnega odgovora, zakaj. V umetnosti tema obstaja, v popkulturi pa res nekoliko umanjka. Dajva biti nesramna: zato, ker je pretežka, ker bo vplivalo na prodajo, poslušljivost. Mi smo si že od začetka rekli, da nas to ne zanima, da je to treba povedati."

So morda kaj več ugotovili o relativnem miru, ki vlada pri nas? "V (Slovenskem mladinskem) gledališču, ki imanentno odgovarja na ta vprašanja, si dnevno odgovarjamo na to vprašanje. Vemo, da govorimo javnosti iz pozicije nekoga, ki je privilegiran in živi v prekrasni državi, ki pa je nagnjena h konstantnemu kritizerstvu predvsem takrat, ko to ne bi bilo primerno, in ne zna kritizirati tistega, ki bi ga morala." Če bi vojak prišel z vojne, pa te plošče gotovo najbrž ne bi pobral: "Prej (Z)godbe, našo prvo ploščo. Da lahko malo odmisli."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta