Kako je hrvaško mesto postalo raj za južnoameriške prostitutke? Najemodajalcem se sanja ne, kaj se dogaja v stanovanjih

D.Ži
18.01.2024 10:00

Pregovorno najstarejša obrt na svetu je dobila novo obliko. Ženske najemajo sobe preko spletnih platform, nato pa v njih diskretno opravljajo svojo dejavnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policiji je situacija, v kateri se je znašel zadrski domačin, že dobro znana.
Profimedia

Mesto Zadar je postalo priljubljena delovna destinacija Brazilk, Kolumbijk in Venezuelk, ki se ukvarjajo z najstarejšo obrtjo na svetu. Storitve opravljajo vse leto v najetih stanovanjih ali apartmajih po ugodnih cenah.

Za razliko od prejšnjih let, ko so v Zadru prevladovale ženske iz Ukrajine ali drugih delov Vzhodne Evrope, so zdaj mesto zasedle ženske iz Južne Amerike, piše hrvaški Dnevnik. 

Prebivalec Zadra je za Slobodno Dalmacijo razkril, kako je vse skupaj videti v praksi. Že leta ima v najemu stanovanje v delu mesta nad mostom, ki ga oddaja naprej. V začetku junija je preko portala Booking.com dobil rezervacijo iz Brazilije za tri dni. Rezervacija je bila za dve osebi, a se je pred apartmajem pojavilo le eno dekle v zgodnjih dvajsetih.

Bila je Brazilka, stara 25 let, vendar pod njenim imenom ni bila rezervirana nobena rezervacija. Ko je zahteval osebni dokument za prijavo v sistem eVisitor, mu je poslala dovoljenje za prebivanje, izdano na Portugalskem 30. avgusta 2022 za obdobje dveh let.

Včasih so prednjačila dekleta iz vzhoda Evrope, danes se s prostitucijo pogosteje ukvarjajo tiste z juga Amerike. 
Profimedia

Vse mu je bilo nekoliko čudno in tretji dan je mlada gostja prosila za podaljšanje bivanja še za tri dni. Odločil se je, da bo osebno preveril, za kaj gre, razkril početje dekleta ter vse skupaj prijavil policiji.

Na policiji so mu povedali, da so zabeležili že več podobnih primerov. "Dekleta iščejo stanovanja prek najemniških platform, nekateri lastniki stanovanja pregledujejo, nekateri imajo samostojno prijavo in odjavo, tako da gostje pridejo in odidejo, ne da bi jih sploh srečali. Rekli so mi, da gre večinoma za mladenke iz Južne  Amerike, a da ne morejo vedeti, kaj in kje se dogaja, dokler jih nekdo ne prijavi," je dejal domačin. 

Njegova izkušnja ni edina, s podobnimi zgodbami se soočajo tudi drugi lastniki stanovanj in apartmajev. Mnogim se sanja ne, kaj se dogaja v njihovih stanovanjih, drugim pa je povsem vseeno. Nekateri se celo odkrito hvalijo, da lahko vsak večer preživijo s kakšno mlado latino, saj jih je v Zadru tako veliko. 

V letu 2023 je na območju Zadra Policijska uprava Zadar po ugotovljenem kaznivem dejanju ukvarjanja s prostitucijo kaznovala devet tujih državljank, od tega pet državljank Brazilije, dve državljanki Kolumbije ter po eno državljanko Venezuele in Španije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta