Kako in zakaj je Bruno Mars triumfiral

Jaša Lorenčič
29.01.2018 15:43

Kaj mislijo naši radijci o zmagovalcih in poražencih 60. podelitve nagrad Grammy

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luis Fonsi in Daddy Yankee z Despacitom nista preprčala strokovne publike.
Reuters

Album leta. Skladba leta. Posnetek leta. Skupaj pa kar šest grammyjev za album 24K Magic in skladbo That's What I Like. Bruno Mars je povozil konkurenco na 60. podelitvi nagrad Grammy. "Ti odražajo to, kar danes mladi poslušajo na spotifyju in sorodnih platformah," razlaga Davida Bakure, podpredsednik agencije Nielsen, kjer so zabeležili, da je lani r&b oziroma hiphop v ZDA prvič prehitel rock kot najbolj popularni žanr. Ni pa vse v številkah. Če bi bilo, bi gladko slavil Despacito, lani z naskokom največkrat predvajana skladba, pa ta ni slavila po nobeni od treh nominacij. Kako in zakaj je torej slavil 32-letni Bruno Mars?
"Zato, ker je volilno telo akademije še vedno zelo tradicionalno in obožuje 'all around', vsestranske avtorje in izvajalce, kar Bruno Mars vsekakor je. In roko na srce, album 24k Magic je 'top šit'! Z glasbenega stališča mu ne moreš ničesar očitati; razen če ti ta muzika ni všeč," ocenjuje Andrej Karoli, glasbeni urednik na Valu 202, ki poudarja, da je največkrat slišani očitek grammyjem, da so preveč ameriški, brezvezen, saj je to nagrada ameriške glasbene industrije.

Ritem v trtici

Sam daje roko v ogenj zlasti zaradi Marsovih nastopov v živo. "Na odru je noro, kar počne tisti dve uri. Po Michaelu Jacksonu in ob Justinu Timberlaku je najboljši 'entertainer' zadnjih let. Bralcem tega članka priporočam, naj si ogledajo njegov nastop na Super Bowlu iz leta 2014." Ključno pri uspehu Bruna Marsa, ki nadaljuje tradicijo pop zvezdnikov na sodoben način, je po Karolijevem mnenju to, da je "mini klonek", saj je lahko hkrati malo Michael Jackson, malo Prince, malo Dean Martin, če se mu zahoče. "Tip se zna obrniti, ima stoodstotni posluh in ritem v trtici."

Luis Fonsi in Daddy Yankee z Despacitom nista preprčala strokovne publike.
Reuters

Despacito kot televoting

Nominacijo sta si za posnetek in skladbo leta prislužila tudi Luis Fonsi in Daddy Yankee z Justinom Bieberjem, vendar Despacito, ki je postal največkrat predvajani posnetek na youtubu vseh časov, ni imel možnosti v glavnih kategorijah za skladbo in posnetek leta. "Da ni vsaj v eni kategoriji zmagal Despacito, je malo presenečenje," vseeno čudi Bradača. "Pričakoval sem, da bo zmagal, sploh zato, ker je uspela verzija z Bieberjem. Nimam odgovora, zakaj se je to zgodilo."
Karoli razloge vidi spet v akademiji in njeni tradiciji. "Enak odgovor kot za Bruna Marsa: ker je ameriška akademija tradicionalna. Mogoče pa je usoda Despacita tudi dokaz, da priljubljenost na omrežjih ni enaka oceni ljudi, ki delajo v industriji. Slovenci bodo najlažje razumeli tako: da je šlo za zgodbo o televotingu na eni strani in strokovni komisiji na drugi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta