Jasna smer

Elizabeta Planinšič
28.01.2021 19:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Že drugega generalnega direktorja je dobila policija v dobrih desetih mesecih vladanja Janeza Janše. In z imenovanjem dosedanjega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu, Anton Olaja, na mesto prvega policista v državi, je smer, v katero gre policija, zdaj kristalno jasna. Olaj je sicer policist, no, vsaj bil je do upokojitve pred osmimi leti, a z dejstvom, da je Hojs na vrh policije nastavil svojega državnega sekretarja, politika v policijo posega tudi uradno globlje, kot je kadarkoli prej. Imeli smo policijske veljake, ki so se po končani karieri znašli bolj ali manj globoko povezani s politiko. A še nikoli politika - in mesto državnega sekretarja je politična funkcija - ni direktno sedla v vrh policije.

O tem, kako neodvisen od politike naj bi bil generalni direktor policije, je bilo že veliko povedanega. Tako politika kot policija zatrjujeta, da je ta neodvisnost nujno potrebna. A del te neodvisnosti se je izgubil že s tem, da se mandat šefa policistov - ta je sicer petleten prav zaradi tega, da ne sovpada z menjavo oblasti na štiri leta - konča ob vsaki vladni menjavi. In da generalnega direktorja policije, resda sicer na predlog posebne natečajne komisije, na koncu vendarle izbere trenutni notranji minister.

Anton Travner, ki je bil prvi izbranec aktualne vlade na vrhu policije, je dlje vzdržal kot vede kot pa kot generalni direktor policije. Nasledil ga je Andrej Jurič, vede je bil dobrega pol leta. Trdne hrbtenice, ki bi jo prvi policist v državi za pritiske politike moral imeti, ni imel. Ne ob spornih nadzorih nad delovanjem NPU kot tudi ne ob izjavah Hojsa o nezakonitem nadziranju politikov s strani policistov, ki ga pa informacijska pooblaščenka ni ugotovila. Pa kljub temu ni bil pogodu notranjega ministra, zato se na razpis ni niti prijavil. A zanj - kot za druge lojalne kadre - naj bi bilo poskrbljeno, na vrh avtocestne policije naj bi se zavihtel prav kmalu.

​Zdaj vodenje policije prevzema ministrova dosedanja desna roka. Olaj se je na razgovor zagotovo prijavil šele po tem, ko je za to dobil zeleno luč svojega zdaj že bivšega neposrednega šefa. Ta mu je pred dnevi dobro tlakoval pot z novo sistemizacijo. Po kateri zdaj specialna enota policije sodi neposredno pod generalnega direktorja policije. Glede na ravnanje policije ob zadnjih dogodkih v Rogu - tam ni bila zaradi varovanja ljudi, ampak proti njim - se je bati, kaj se bo zgodilo ob morebitnih novih protestih proti vladi.

​Policija je resda velik, zelo hierarhično postavljen ustroj, ki ga menjava enega človeka ne bi smela omajati. A tu še zdaleč ne gre več za samo enega človeka. Gre za želje politike po obvladovanju represivnega aparata. In te želje vse bolj postajajo realnost. Policija je, vsaj za zdaj, boj s politiko izgubila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta