IR-paneli: Telesu dajejo občutek sonca

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
25.09.2018 11:22

Družina Mlaker iz okolice Radencev se je po tehtnem razmisleku o ogrevalnem viru v novozgrajeni hiši odločila, da se bodo greli z IR-paneli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanja Verovnik

Ko so se odločili za gradnjo hiše, sprva niso veliko razmišljali o morebitnem viru ogrevanja. Družina Mlaker je gradila manjšo hišo, ki premore vsega skupaj 110 kvadratnih metrov bivalne površine. Gradili so jo, kot pove Martina Mlaker, sočasno s hišo njene mame. In prav ona je bila prva, ki se je intenzivneje začela ukvarjati s tem, za kakšno ogrevanje se odločiti.
"Mama je bila sprva naklonjena talnemu gretju, mi pa smo se bolj nagibali k toplotni črpalki. Ko smo dobili predračun zanjo, smo bili precej presenečeni, negativno, seveda, zdela se nam je predraga, zato smo sklenili najti nekaj drugega," pripoveduje Mlakerjeva. In prav takrat jim je v roke prišla naša priloga. "Iz Kvadratov smo izvedeli za IR-panele in podjetje Ekosen, ki jih ponuja. Prebrali smo članek, v katerem smo našli vse potrebne informacije o tem, kaj IR-paneli so, kakšne so njihove prednosti, kam jih lahko montiramo, skratka, zamisel se nam je zdela idealna, zdaj smo potrebovali samo še podatek, koliko nas bo celotna investicija stala. Poklicali smo v podjetje Ekosen. Tam so nam pojasnili, kar nas je še zanimalo o IR-panelih, svetovali, kje bi jih lahko namestili v našo takrat še nezgrajeno hišo, in koliko nas bi vse to stalo." Mlakerjeva se spominja, da je ni prepričala le cena, temveč tudi to, da je v vsaki sobi mogoče s termostatom nastaviti želeno temperaturo.

V kopalnici je panel pritrjen na steno in ima posebno držalo, na katero se lahko obesijo brisače.
Sanja Verovnik

Večji, manjši, odvisno od prostora

Na 110 kvadratnih metrih hiše, ki stoji v manjšem kraju nedaleč od Radencev, imajo deset panelov. V manjših prostorih po enega, v večjih, dnevni sobi, ki je brez sten in vrat povezana s kuhinjo in jedilnico, pa so trije. Po en je tudi v hodniku, ki je prav tako brez vrat in tako povezan z osrednjim prostorom, dnevno sobo z jedilnico in kuhinjo. Za manjše stranišče so na začetku načrtovali, da panela ne bo, a so se na koncu vendarle odločili za manjšega, ki ga vklopijo le po potrebi za krajši čas. Paneli so namreč tudi različnih velikosti. Vse je odvisno od velikosti in tudi namembnosti prostora, pojasni Martina Mlaker. In nadaljuje: "Tudi barve IR-panelov so lahko različne, vendar smo se mi vendarle odločili za nevtralno belo barvo, saj so takšni tudi naše pohištvo in stene. Večina panelov je stropnih, le v kopalnici je panel montiran na steno."

Enostavna montaža, brez prahu

Montaža je bila enostavna tudi zaradi tega, ker je potekala med gradnjo hiše. Na steno oziroma stropove so panele montirali strokovnjaki podjetja Ekosen, ki so, kot zadovoljno pove Martina Mlaker, za seboj celo počistili, čeprav je bilo treba bivalne prostore pred vselitvijo še enkrat temeljito počistiti. Za Mlakerjevimi je tudi že prva zima. Najdaljša in zelo hladna. Skratka, prva prava preizkušnja za IR-panele v njihovi hiši. "Občutek toplote, ki ga dajejo IR-paneli, je res nekaj posebnega. Strinjam se z besedami znanke, ki je dejala, da ima občutek, ko se približa panelu, kot bi jo grelo sonce. Toplota je prijetna, zrak ni suh kot pri radiatorjih, torej niso potrebni vlažilniki. Tudi prah se ne dviguje, tako je tovrstno ogrevanje primerno za alergike," pravi Mlakerjeva. Kar jo posebno navdušuje, pa je regulacija temperature ogrevanja za vsako sobo posebej. "V vsaki sobi si je mogoče nastaviti temperaturo po lastnih željah. Tako se temperatura gretja v otroški sobi denimo razlikuje od temperature v stranišču, kjer se ne zadržujemo tako dolgo kot v drugih prostorih. Panele je tudi mogoče izklopiti. Tako v stranišču vklopimo panel takrat, ko občutimo hlad v prostoru. Tudi nismo odvisni od začetka in konca ogrevalne sezone, kot je to v večstanovanjskih hišah. S paneli se ogrevamo, kadar želimo in kolikor časa želimo."

V otroški sobi je toplota, ki prihaja iz stropnega panela, izredno prijetna, Mlakerjevi temperaturo ogrevanja nastavijo s pomočjo termostata, ki je v vsakem prostoru.
Sanja Verovnik

Nič kaj višji stroški

Čeprav ni ravno poceni, se družini Mlaker strošek za ogrevanje ni povečal. Nasprotno. Martina Mlaker zatrjuje, da jih je gretje na plin v prejšnjem stanovanju, ki so ga imeli v bloku, stalo veliko več kot zdaj ogrevanje z IR-paneli. "Za električno energijo mesečno plačamo pavšal, zato nisem bila ravno pozorna, koliko nas je pozimi stalo ogrevanje. Lahko le razkrijem, da nas je od prvega aprila do konca decembra lani stala elektrika 660 evrov, sem pa ni bilo všteto le ogrevanje s paneli, temveč tudi vse druge deluječe naprave na elektriko v stanovanju - tudi bojler, ki je sicer znan kot z elektriko potratna naprava. Vsekakor bom to zimo natančneje vodila stroške ogrevanja, a menim, da kakšnih neprijetnih spoznanj ne bo," je prepričana Mlakerjeva.

Več prednosti kot slabosti

Tudi stroškov glede samega vzdrževanja IR-paneli ne potrebujejo. "Nič servisa. Serviser je prišel le po montaži, da je nastavil vse termostate, jeseni nas ponovno obišče, da preveri, ali so nastavitve še vedno ustrezne. A to je bolj kontrola kot servis. Tudi sicer je panele treba zgolj pobrisati s krpo ali posesati. Površine niso občutljive, seveda nanje ni priporočljivo obešati težjih predmetov. Na zidnem panelu, ki je v kopalnici, imamo montirano posebno obešalo za brisače, seveda spet ne za pretežke," pojasnijo Mlakerjevi, ki odločitve, da za ogrevanje izberejo prav IR-panele, ne obžalujejo, nasprotno - priporočajo jih vsakomur, ki si želijo funkcionalno ogrevanje. "Poglejte, če se karkoli zalomi s paneli, če se na primer pokvarijo, jih je enostavno odstraniti in zamenjati, tega pri talnem gretju ravno ne moremo trditi. Prav tako so estetski, ne kazijo bivalnega prostora, kot denimo nekateri radiatorji. Dobavljivi so celo kot ogledala ali slike. Skratka, prednosti za njihov izbor je vsekakor več kot slabosti. Slednje mi še nismo našli," sklenejo Mlakerjevi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta