Franci Petek: Ko se zgodi nesreča, smo gasilci prvi tam

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
04.08.2018 02:34

Poveljnik in vodja strokovne službe Gasilske zveze Slovenije (GZS).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kakšna je vloga prostovoljnega gasilca v sistemu zaščite in reševanja?
"Karkoli se zgodi v Sloveniji, je prostovoljni gasilec tisti, ki ga prvega pokličejo na pomoč; pa naj gre za požare, poplave, žled, točo ali kakšne druge nesreče. Smo tudi edina organizacija v Sloveniji, ki je sposobna v pol ure na kraju nesreče, če je to potrebno, zagotoviti nekaj sto gasilcev. Zagotovimo jih lahko tudi nekaj tisoč in to primerno usposobljenih in opremljenih operativnih gasilcev, ki jih lahko pripeljemo z različnih koncev države, če je intervencija tako zahtevna. Naša vloga v družbi je zelo velika. Ljudje na srečo to našo nesebično, prostovoljno in brezplačno pomoč znajo ceniti, politiki malo manj. Običajno nas, ko se kaj zgodi in rešujemo ljudi in premoženje, trepljajo po ramenih, ko je vse mirno, pa kar hitro pozabijo na nas."
V kakšni kondiciji je slovenski gasilec/gasilka?
"V zadnjem obdobju smo, tudi s spremembo učnih načrtov, veliko prispevali k temu, da imamo zelo dobro usposobljene gasilce. Vsak operativni gasilec mora opraviti 149 ur osnovnega usposabljanja, potem so še dopolnilna usposabljanja za specialna znanja, kot so notranji napadi, nevarne snovi, požari v naravi. Sicer pa se je treba nenehno izobraževati za vzdrževanje znanja in pa seveda opravljati vaje. Če želimo ob operativnem jedru, ki šteje približno 50.000 gasilcev, ohranjati še okoli 115.000 gasilcev od mladine, veteranov, pripravnikov, moramo organizirati še kup drugih aktivnosti, veselice, tekmovanja, kvize. In če nam potem izmed desetih uspe med operativce privabiti dva, lahko rečem, da smo zelo uspešni. Zagotovo gasilci prostovoljno ne bi prihajali, če se v gasilskih društvih ne bi dobro počutili. Da je tako, pa je treba vložiti veliko energije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta