(FOTO) Zakaj takšna cena? Na tem nenavadnem otoku kilogram krompirja stane 500 evrov

D.Ži
05.01.2023 09:41

Dobrojedci ste morda že slišali za prestižno sorto krompirja Bonotta, ki raste na slikovitem francoskem otoku Noirmoutier.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Cenovno ugodni obroki pogosto vključujejo krompir, vendar ne tistega, ki prihaja z majhnega francoskega otoka Noirmoutier, zahodno od Nantesa. Najdražji na svetu so majhni rumeni gomolji, njihova cena se povzpne tudi do 500 evrov za kilogram. Rastejo samo v z minerali bogati otoški zemlji Biskajskega zaliva – zaplati zemlje, ki diši po morju in algah.

Profimedia

Krompir Bonnotta je skrbno gojen in še bolj skrbno pobran na vrhuncu zrelosti v maju, ko imajo kmetje za to časa le teden dni. Takrat se 2500 trgačev zbere ob zori in dela do sončnega zahoda. Ročno izruvajo gomolj, da lahko zlat krompir zasije na mizah najboljših svetovnih restavracij.

Profimedia

Zanj je značilna nežna limonina aroma, diši po oreščkih, prepoznaven je slan, mineralen okus, ki se dolgo ohrani v ustih. Uporabljajo ga za juhe, solate, kreme ali pireje, a ne glede na to, kako ga uporabijo – najpomembneje je, da lupine, ki ohranja esenco morja in zemlje, ne olupijo.

Mišljenje, da krompir redi, naj bi bilo zmotno.
Profimedia

Toda francoska poslastica ima jeznega nasprotnika. Britanska veriga supermarketov Tesco je pred leti začela komercializirati krompir in ga prodajati po ceni 2,20 evra za kilogram.

Profimedia

Navadni sorodniki francoskega krompirja rastejo med gomolji na oni strani Rokavskega zaliva, na britanskem ozemlju. Otok Jersey ima podobno podnebje in zemljo, a poznavalci trdijo, da je francoski krompir vseeno okusnejši.

Profimedia

Otok na zahodni obali Francije svoje slave ne dolguje le krompirju, temveč tudi ljubki arhitekturi, desetinam kilometrov peščenih plaž in dišečih borovcev, ki rastejo kot veliki dežniki.

Profimedia

S kopnim je otok povezan s stoletnim nasipom in novejšim mostom, ki vodi v naravno oazo, vredno pozornosti.

Profimedia
Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta