(FOTO) Čisto zares obstaja: Zapuščeno severnokorejsko letovišče, polno brezdomcev, iztrebkov in nedokončanih stavb

Denis Živčec
21.02.2023 11:22

Načrtovali so turistični biser, nastalo je mesto duhov, ki ga najeda zob časa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kim Džong Un v Vonsanu, provinci, ki naj bi postala turistični biser. Pa ni. 
Profimedia

Ob vojaško-civilnem letalskem oporišču in na mestu nekdanjega raketnega poligona v Vonsanu v Severni Koreji naj bi zraslo mondeno letovišče za tamkajšnje prebivalce in tudi druge zainteresirane obiskovalce.

Letovišče naj bi vabilo tudi tuje goste, a so njegovo gradnjo predčasno prekinili. 
Profimedia

Toda po pandemiji koronavirusa se je letovišče Wonsan Beach spremenilo v mesto duhov. Ali natančneje v mesto brezdomcev.

Po poročanju južnokorejskega časopisa Daily NK so brezdomci edini, ki trenutno obiskujejo vrsto nedokončanih in zapuščenih hotelov v provinci Kangvon na vzhodni strani Korejskega polotoka.

Čeprav so v letovišču zgradili večino od načrtovanih 150 hotelov in zgradb, ti nimajo elektrike, vgradili niso niti oken in vrat, sten niso prepleskali. Brez kakršnega koli nadzora ni presenetljivo, da je letovišče postalo središče improviziranih bivališč, polno človeških iztrebkov in saj iz začasnih kurišč.

Gradnjo Wonsan Beach Resorta so navdihnili tematski parki v španskem Benidormu, zato ga mnogi imenujejo severnokorejski Benidorm.

Zamisel o oblikovanju luksuznega letovišča se je porodila leta 2017, potem ko je ekipa severnokorejskega voditelja Kim Džong Una obiskala letovišče Costa Blanca.

Kim Džong Un v Vonsanu, provinci, ki naj bi postala turistični biser. Pa ni. 
Profimedia

Kim Džong Un je ukazal gradnjo letovišča, ki je imelo preambiciozne roke - najprej naj bi bilo končano leta 2018, nato leta 2019 in nazadnje leta 2020. Ko se je začela pandemija, so bila vsa gradbena dela ustavljena, kdaj in če se bodo sploh nadaljevala, pa še ni znano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta