Darila

Srečko Klapš
22.12.2020 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Če bi kdo marca rekel, da bo vlada še do konca leta sprejela že sedmi sveženj protikoronskih ukrepov, bi ga verjetno debelo gledali. A neusmiljena pandemija, ki prav v teh dneh kljub cepivu z mutiranim sevom dobiva nov zagon, bo, kot kaže, terjala še kakšnega tudi v prihodnjem letu. Četudi nekateri ekonomisti v vladni skupini za pripravo protikoronskih ukrepov menijo, da bi ta lahko bil zadnji.

Pa ne bo, morda bo le v drugačni obliki, saj tudi vseh sedem letošnjih svežnjev ni zajelo nekaterih skupin ali pa jih niso v zadostni meri, zato bodo zimo težko preživeli. Da vlada razmišlja o ukrepih za posebej prizadete panoge, je pred sprejetjem PKP7 napovedoval tudi premier Janša. A se to kasneje ni zgodilo, ker da bi bilo preveč komplicirano. Zato je lažje dati vsem nekaj in upati, da bo zaleglo.

Morda je zapleteno tudi zato, ker se vlada s socialnimi partnerji pogaja s figo v žepu in se do največjih dilem ne opredeli, kasneje pa čez vikend natisne čistopis, ki se razlikuje od predhodno dogovorjenega. Tako sindikati do zadnjega niso vedeli, ali jih bodo pri zamrznitvi dogovorjenega povišanja minimalne plače prepeljali žejne čez vodo. Še preden so si oddahnili, pa so uzrli člen o "prisilnem" upokojevanju, in to še s strožjimi pogoji, kot je bilo najprej predlagano, a, kakor so takrat razumeli, umaknjeno. Vlada očitno balansira med interesi delodajalcev, ki jim v zameno za strošek višje minimalne plače daje možnost izbire, koga bodo lahko od danes na jutri odpustili in koga bodo še imeli na plačni listi. Tistih nekaj sto milijonov evrov letno, ki jih za nekaj tisoč svežih upokojencev ne bodo več nakazovali v pokojninsko blagajno, pa bomo davkoplačevalci vključno z njihovimi pokojninami že pokrili iz proračuna ...

Po drugi strani pa si vlada v sedmem svežnju, kljub zanjo neugodni spremembi na čelu Desusa, s prednovoletnimi darili "kupuje" nekaj upokojenskih glasov, predvsem tistih z najnižjimi pokojninami. Ob tem študente, ki so si upali na glas povedati, da jim odreja miloščino, ironično poučuje, da se pomoči lahko odpovedo ali jo podarijo humanitarnim organizacijam. Morda tudi zato, ker se je v čistopis prikradla še ukinitev sklada za financiranje nevladnih organizacij, med katerimi so največje prav humanitarne ... In tudi za te se je našel vladni poduk, tokrat iz ust šefa vladne skupine za protikoronske ukrepe Lahovnika, ki je čivknil, da se bodo morale nevladne organizacije bolj potruditi za denar davkoplačevalcev, ali pa ne bodo delovale, ali kaj!? Morda je bil tudi to cilj, da nekatere vladi ne bi več gledale pod prste. In le preživetvenemu nagonu koalicije se nevladniki lahko zahvalijo, da ta predlog očitno ne bo dobil podpore državnega zbora.

Kljub časom daril, ti niso ironični, bodo računi za pandemijo prihajali še dolgo. Vlada pa se bo morala spopadati s kruto gospodarsko realnostjo ob rekordnem proračunskem primanjkljaju in zadolženosti. Morda tudi med predčasnimi volitvami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta