Čustvo, ki mu delamo krivico

Maja Furman
01.11.2017 06:51
Jeza, čustvo, ki mu družba pogosto pripisuje negativen predznak, je bila rdeča nit pogovora s psihologinjo dr. Ljubico Marjanovič Umek. Strokovnjakinja je hitro razblinila negativne predsodke o tem popolnoma naravnem čustvu. Poudari, da čustvo, kot je jeza, že otroku pomaga pri premagovanju ovir in postavljanju zase in da gre zato za temeljno čustvo, ki ga vključuje zdravo čustvovanje tako otrok kot odraslih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia
Sodobni ritem življenja nam nalaga bremena, ki jih prenašamo vsak po svoje – kot vemo, znamo in zmoremo. Nekatera bremena nas tudi jezijo. Včasih jezo raje potlačimo, da se ne bi zamerili ali pustili slabega vtisa. Je danes med ljudmi zato več potlačene jeze kot nekoč?
Kdo so ljudje, ki najpogosteje potlačijo jezo?
Kakšne posledice ima za naše psihično in fizično zdravje potlačena jeza?
Jezi pogosto pripišemo negativen predznak, vendar je lahko, kot ste že dejali, tudi konstruktivna. Se vam zdi, da jezi vendarle delamo krivico in je ne bi bilo treba tolikokrat potlačiti?
Ali obstajajo tudi ljudje, ki nikoli ne občutijo jeze?
Cel intervju lahko preberete v oktobrski številki revije OBRAZI, za katero je strokovnjakinja med drugim tudi razložila, kako jezo uporabiti, da bo koristna.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta