F4 GT: hiter in igriv

Miran Varga Miran Varga
20.05.2022 12:00

Ne, ni govora o avtomobilu. Čeprav ime kaže na nekatere vzporednice iz sveta avtomobilizma, je POCO F4 GT čistokrven mobilni telefon. Tak, ki stavi na zmogljivosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv

Njegovo ime se bere kot športna avtomobilska oznaka, naj ga torej ocenjujemo kot avtomobil? Lahko bi ga, saj je vzporednic več. Tako kot so športni avtomobili nadpovprečno zmogljivi, enako velja tudi za POCO F4 GT. Gre namreč za igričarski pametni telefon, ki ima pod zaslonom vgrajeno bržkone najzmogljivejšo mobilno platformo ta hip, saj ga poganja mobilni procesor Snapdragon 7 Gen 1. Izstopa tudi z odličnim AMOLED zaslonom s hitrim osveževanjem (120 Hz) in tehnologijo ultra hitrega polnjenja, ki dosega polnilno moč kar 120 W in bateriji izredno hitro povrne porabljene elektrone. Za piko na i pa stane približno polovico toliko, kolikor je treba odšteti za Androidnega zastavonošo uveljavljenih blagovnih znamk. Je torej nekakšen ameriški mišičnjak med mobilnimi telefoni, čeprav ima povsem kitajske korenine.

Arhiv

Telefon za igričarje

Naj kar takoj zapišem – POCO F4 GT je telefon za igričarje. To je njegovo poslanstvo. Saj bo odlično služil tudi drugim vrstam uporabnikov, a izdelan je bil za igranje igric. Z vsemi plusi in minusi, ki jih to prinaša. Začnimo pri obliki. Navzven precej klasični pametni telefon je bistveno bolj oblikovno zadržan od številnih tekmecev, ki svoje igričarske ambicije kažejo s kričečimi barvami in vzorci. Testni model je bil odet v resno črno barvo, ki je še poudarila eleganco. Osebno bi tudi napisa »freezing« in »speediest«, ki označujeta njegove hladilne sposobnosti in hitrost delovanja, takoj izpustil. Mi je pa zelo všeč implementacija bliskavice, ki se skriva za podobo »strele«, ki hkrati daje vedeti, da telefon premore tehnologijo hitrega polnjenja. Domiselno.

Arhiv

Glede na to, da imamo opravka z res zmogljivim telefonom, testni je imel poleg najzmogljivejšega Snapdragon procesorja še razkošno odmerjenih 12 GB delovnega pomnilnika in 256 GB hrambe podatkov, je POCO F4 GT presenetljivo eleganten. Večina njegovih tekmecev je namreč precej debelejših in navidezno robustnejših. Nadvse všeč mi je tudi implementacija dodatnih gumbov ob straneh, s katerimi se telefon spremeni v nekakšen hibridni krmilni plošček, s katerim se je luštno igrati. Dva gumba sta magnetna in se ob neuporabi spretno pospravita v ohišje telefona in nič ne motita. Če pa ju pustimo »vklopljena«, pa lahko nanju povežemo kakšno bližnjico, npr za zagon aplikacije, prikaz animacije ali zvočnega učinka. Palec gor.

Arhiv

Odličen AMOLED-zaslon diagonale 6,67 palca prikazuje sliko ločljivosti 1080 x 2400 pik, pred vplivi zunanjega sveta pa ga ščiti trpežno steklo Corning Gorilla Glass Victus. Igričarjem je pomemben tudi zvok. Tudi ta je močno nadpovprečen, saj ima telefon vgrajen kar štiri zvočnike, oznaki JBL in Dolby Atmos pa kažeta na to, da zvočna izkušnja nikakor ni bila prepuščena naključju. Še zanimivost – mikrofon ni vgrajen le na spodnji in zgornji strani, temveč tudi ob levi strani zaslona, da se lahko zanesljivo pogovarjamo tudi v primeru, ko telefon držimo kot igralni plošček.

Mišičnjak, ki se ne razkazuje

POCO F4 GT ni bahavi mišičnjak, a da hitro vedeti, da z njim ni šale. Osemjedrni procesor doseže delovni takt kar 3 GHz, v navezi z 12 GB pomnilnika pa nobena naloga zanj ni prezahtevna. Že nameščanje in posodabljanje aplikacij po nastavitvi telefona je postreglo z bliskovito izkušnjo – tako hitro jih še nikoli nismo namestili/posodobili.

Tudi grafični del procesorja, ki sliši na ime Adreno 730, ni od muh. Skupaj s procesorjem je kos tudi najzahtevnejšim mobilnim igram. Npr. igra Call of Duty Mobile brez težav teče na polnih nastavitvah z vklopljenimi vsemi grafičnimi »bonbončki«, kot so vodni odsevi, sence, sončni žarki, ki pri večini povprečnih telefonov takoj poskrbijo za zatikanje in nič kaj prijetno igralno izkušnjo. Ne na POCO F4 GT. Ta brez težav v malodane vseh igrah dosega vsaj tekočih 60 sličic na sekundo.

Tudi preizkusi, kot so Antutu, Geekbench in 3DMark mu namerijo izjemno visoke številke, zelo podobne premijskim modelom. Xiaomi se hvali, da je v tem modelu uporabil tekočinsko hlajenje notranjosti LiquidCool 3.0 (hehe, še ena analogija s svetom avtomobilizma), pri čemer pa moramo priznati, da ima hladilna rešitev z vročim procesorjem (podobno kot pri drugih pametnih telefonih s to platformo) precej dela. Telefon se po 20 do 30 minutah zahtevnega igranja ali poganjanja testnih programov kar pošteno segreje, a ne tudi pregreje in upočasni, kot se to rado dogaja telefonom, ki so dlje časa »mučeni na robu zmogljivosti«. Je pa res, da med normalno uporabo telefon ostaja prijetno hladen.

Pričakovano: igričarski telefon ni najlažji, a z merami 162,5 x 76,7 x 8,5 mm in težo 210 gramov tudi ne izstopa. Na telefonu je nameščen sveži operacijski sistem Android 12 s Xiaomijevo preobleko MIUI 13, ki bo takoj domača uporabnikom Xiaomi telefonov. Malce nas je šokiral prikaz oglasov v vmesniku telefona, a smo to novotarijo takoj tudi izklopili.

»Štromar«

Arhiv

Telefon POCO F4 GT ima vgrajeno baterijo zmogljivosti 4700 mAh, ki bo, če se ne boste več ur igrali igric, zlahka zdržala cel dan, v primeru manj zahtevnejših uporabnikov celo dva ali tri. A še bolj kot sama baterija je impresivna tehnologija ultra hitrega polnjenja. Telefonu je priložen polnilec HyperCharge moči 120 W, ki baterijo napolni hitreje kot marsikateri premijski tekmec.

Telefon smo na preizkus dobili z ravno 50 % napolnjeno baterijo in ga takoj napolnili. Preostalo polovico energije mu je polnilec »vlil« v manj kot četrt ure (da, 15 minutah!). Če je baterija bolj izpraznjena, pa je polnjenje še bistveno hitrejše. Telefon smo izpraznili in opazovali napredek polnjenja. Do polovice zmogljivosti baterije ga je polnilec napolnil prej kot v desetih minutah (!), do polne zmogljivosti pa je potreboval vsega 25 minut. V vsakem pogledu impresivno. Pogrešali smo le možnost brezžičnega polnjenja, ki je, tega smo se zdaj že navadili tudi pri drugih znamkah, rezervirana samo za premijske modele.

Ah, ta kamera

Arhiv

Pa smo prišli do točke, kjer o telefonu ne bomo govorili le o superlativih. Trojna kamera na hrbtni strani se hvali z glavno lečo ločljivosti 64 megapik, ultra široko lečo s senzorjem z 8 milijoni točk in makro lečo z oznako 2 MP. Torej relativno povprečna konfiguracija, skladna s srednjim cenovnim razredom. A jo razumemo – dražjim modelom vendarle ne sme hoditi v zelje. Prednja kamera z 20 MP ločljivosti je vsekakor dobra.

In kakšne so fotografije? Presodite sami. V splošnem lahko zapišemo, da so fotografije, zajete ob dnevni svetlobi, dobre. Tudi 2-kratna povečava daje dobre rezultate, čim pa presežemo to vrednost so slike občutno slabše. Slike v temnejših okoliščinah so v najboljšem primeru povprečne, veliko je digitalnega šuma. Tudi dinamični razpon barv je relativno nizek, kar ima za rezultat temnejše fotografije.

Prav mogoče je, da bodo fotografije sčasoma postale boljše, kot se to rado zgodi v svetu telefonov. Namreč privzeta aplikacija ima svoje omejitve, inženirji pa navadno hitijo, da telefon čim prej spravijo na police trgovin, z optimizacijo pa se ukvarjajo pozneje. Tehnični podatki kamer namreč dajejo nekaj upanja na napredek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta