(ANKETA) Kam najraje potujejo znani Slovenci? V sosednjo državo ali na druge celine, pomembno je, da gremo

D. Ži.
22.04.2022 06:00

Blizu ali daleč, glavno je, da svet odkrivamo v vsej njegovi čarobnosti, kajti potovanja so investicija v prihodnost, ker nam širijo obzorja in dodajajo vrednost življenju, so nam povedali sogovorniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Šimek
Osebni Arhiv

Tam, kamor bi radi šli, je predrago

Vinko Šimek, voditelj, komik in glasbenik

Vinko Šimek
Osebni Arhiv

Priznam. Sem nepredvidljiv, nerad na enem mestu, zato sem vseskozi v gibanju. To pomeni, da je moje življenje eno samo potovanje. Pravzaprav sem zelo malo doma, pač toliko, da zamenjam spodnje perilo, nogavice in srajco in že me več ni. Tako hiter sem, da še žene nisem uspel zamenjati. Rad pa zamenjam toplice, tajske maserke, zimske bazene in poletne plaže in tudi sončne maže. Videl sem že dosti sveta, tudi naša nekdaj skupna obala je bila že velikokrat moja počitniško-delovna destinacija. In kaj naj svetujem dobrim ljudem, ki na počitnice že komaj čakajo? Lahko jim povem, kam jaz letos ne bom šel. Na Hrvaško. Tam bo milijon Slovencev. Gužva. In ne bi rad, da me pol Slovenije vidi tam. In to skoraj nagega. Odsvetujem pa vam počitnice v Monaku, ker tam bom jaz in ne bi rad, da bi vsem raztrobili, s kom se družim in kje stanujem. Tudi Charlene tega ne bi želela. Za vas pa takšen nasvet. Tam, kamor bi radi šli, je predrago. Tam, kjer ste že bili, vam ziher ni bilo všeč, ker sicer ne bi prišli nazaj. First minute počitnic vam tudi ne priporočam, ko pa se v teh norih časih še za en dan naprej ne ve, kaj se bo zgodilo. Zato vam priporočam, da se odločite po volitvah. Takrat boste ugotovili, da bo najlepše ostati doma. V naši prelepi svobodni domovini. Tu bo za vas sonce znova posijalo.

Na Blatno jezero!

Matej Korošec, novinar TV Maribor

Matej Korošec
Osebni Arhiv

Ko mi le čas dopušča, rad skočim k našim vzhodnim sosedom na Blatno jezero. Le 150 kilometrov od Maribora leži drugo največje objezersko mestece Keszthely oziroma Blatenski Kostel. Ta se ponaša s čudovitim baročnim dvorcem grofa Györgyja Festeticsa. V njem danes domuje muzej Helicon. Še 30 kilometrov severneje v mestecu Sümeg na vrhu skale stoji istoimenska srednjeveška trdnjava. Tam pripravljajo predstave s sokoli, viteške turnirje, lahko se preizkusiš v jahanju in lokostrelstvu ali pa uživaš v srednjeveškem banketu, ki ponuja okusne madžarske jedi in odlično vino. Dobrih 15 minut vožnje pa je še do mesta Tapolca, pod katerim se skriva 3000 metrov dolg edinstveni jamski sistem s podzemnim jezerom, ki ga lahko raziskuješ s čolnom. In če ob tem doživetij še ni dovolj, skočiš še do polotoka Tihany. Istoimensko vasico preveva vonj po sivki in začimbah, v njej so čudovite tradicionalne s slamo krite in poslikane kmečke hiške ter opatijska cerkev. Zabave željni pa se lahko vkrcajo na trajekt, ki jih popelje preko jezera do zabaviščnega mesta Siofok. Največje mesto ob Blatnem jezeru ponuja 17 kilometrov urejenih plaž ter dogodivščine in hrano za vse okuse.

Nekatera mesta je vredno obiskati večkrat

Ana Protner, vinska kraljica Slovenije

Ana Protner
Jure Zauneker

Pri izboru destinacije se je treba ozirati na primeren letni čas. Menim, da ni toliko pomembno, kam gremo, kot to, da gremo. Potovanja so investicija v prihodnost. Širijo naša obzorja in dodajajo vrednost našemu življenju. Sama si želim videti vse, tudi kraje, kjer sem že bila. V različnih obdobjih življenja bi morali različna tuja mesta videti večkrat, saj jih le tako lahko podoživimo. Treba je razmisliti, koliko časa smo pripravljeni vložiti. So to čezoceanske destinacije ali ostajamo na našem kontinentu? Koliko smo se pripravljeni prilagoditi in doživeti tuje kulture? Spomladi za krajši oddih bi obiskala mesta, kjer se mi poleti v vročini res ne da hoditi in si ogledovati znamenitosti. Zato bi morda odšla v Pariz ali Madrid. Poleti zagotovo nekam, kjer so lepo čisto morje, urejene plaže, brez kamnov, ki jih v letakih opisujejo kot droben pesek, potem pa si preluknjaš podplat ... Ali slike rajskih plaž, na koncu pa se moraš zbuditi ob 6. uri, da dobiš dobro mesto na plaži. Vsekakor pa ima velikega pomena zame kulinarika, rada povežem oddih, lokalno hrano, lokalno življenje, rada se vživim v kulturo, kjer pač sem tisti trenutek. Prepustim se toku.

Zaljubljena v Barceloni

Tanja Uvera, modna oblikovalka

Tanja Uvera
Rei Ben

Pravkar razmišljam, kam bi se odpravili na potovanje za hčerkin 18. rojstni dan. Doma smo štirje, midva z možem in dve najstnici. Izziv za dopust. Ker se vsem zasvetijo oči ob umetnosti, zgodovini, Mediteranu in dobri hrani, je Barcelona prva na seznamu. Par dni v Barceloni in izlet v Lloret de Mar, kjer sva se z možem spoznala pred 30 leti na maturantskem izletu. Evo, obujat spomine in del družinske zgodovine si bomo šli ogledat tja. Bila sva v Barceloni pred desetimi leti in bivala na Rambli. To je široka ulica v senci dreves, kjer so trgovine, stojnice, metro postaje in nora tržnica La Boqueria. Tam sem prvič jedla na ulici pečen sladki krompir. Na tržnici so ponujali vse sorte sadja in zelenjave z vsega sveta, začimbe, izpod stropa so viseli znameniti pršuti, najbolj pa so me prevzele stojnice z ribami, morskimi sadeži in raki. Seveda sva pregledala vse stavbe in vrtove znanega umetnika Gaudija. Nisva izpustila Gaudijevega vrta. Ves je narejen iz ploščic, po katerih je Barcelona tako znana. Bila sva tudi v Ladjarskem muzeju. Prebivalci mesta imajo to srečo, da imajo dolgo urejeno mestno peščeno plažo, kjer se lahko sončijo, plavajo, zabavajo; ob plaži se vije asfaltirana pot za kolesarje, rolarje ali pešce. Lepo v senčki palm. Na drugi strani potke pa veliko telovadnic za prave športnike. Midva sva takrat izbrala kar pivo na plaži, ker sva si ga po prehojenih kilometrih res zaslužila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta