(VIDEO) Carpe Diem! Tako zveni skladba, s katero gredo Joker Out zmagat na Pesem Evrovizije 2023

Denis Živčec Denis Živčec
04.02.2023 08:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katja Kodba/rtv Slo

Pa smo jo slišali. Slovenija je tudi uradno stopila v bitko za Pesem Evrovizije 2023, oziroma, kot je dobro povzela voditeljica Miša Molk: "Pripravite grla, zdaj bo šlo zares!"

Misija Liverpool je doživela svoj vrhunec, gledalci pa so prvič slišali skladbo Carpe DIem, s katero nas bodo v evrovizijskem Liverpoolu, mestu, ki izbor gosti namesto Ukrajine, zastopali člani skupine Joker Out, brez dvoma trenutno najbolj priljubljene skupine pri nas.

Plesno, primerno za zabave, pisano na kožo mladim, sodobno, trendovsko in malce retro hkrati. Disko je srečal indie rock. "Shaggadelično". Sodeč po odzivu publike v studiu se je pravkar rodila nova slovenska glasbena uspešnica. Evropa pa bo svoje povedala maja. 

Evrovizijski žreb je odločil, da bodo Joker Out s pesmijo Carpe Diem tekmovali v drugem polfinalu, ki bo 11. maja, kar je po mnenju poznavalcev zelo obetavna pozicija za preboj v finale.

Slišali smo evrovizijski komad skupine Joker Out! In takšno je naše iskreno mnenje o njem ...

Oddaja Misija Liverpool, ki jo je vodila brezčasna Miša Molk, je poleg glavnih zvezd večera skupine Joker Out gostila tudi številne druge glasbenike, ki so tesno povezani z evrovizijskimi zgodbami preteklih let. Na odru studia 1 Televizije Slovenija so nastopili Amaya, LPS, Nuša Derenda in Tomaž Mihelič. V spremljevalnem programu je navdušila kantavtorica Konstrakta, ki je leta 2022 na izboru za Pesem Evrovizije zastopala Srbijo.

Katja Kodba/rtv Slo

S pesmijo so člani skupine Joker Out – Bojan Cvjetićanin (vokal, kitara), Kris Guštin (kitara), Jan Peteh (kitara), Nace Jordan (bas) in Jure Maček (bobni) v živo že prepričali svoje najzvestejše oboževalce, zdaj jih čaka še evropsko občinstvo.

Člani Joker Out, sicer dolgoletni navdušenci nad Evrovizijo, že aktivno pripravljajo konceptualizacijo nastopa na velikem evrovizijskem odru, svoja prizadevanja pa bodo v prihodnjih tednih in mesecih usmerili tudi v nastope in krepitev svoje prepoznavnosti po različnih evropskih velemestih. Slišali jih bodo v Madridu, Barceloni, Varšavi in Amsterdamu.

Ni skrivnost, da so Joker Out ta hip najbolj uspešni in kakovostni glasbeni izvajalci v Sloveniji. Zato tudi ni presenetljivo, da se na evrovizijsko pot podajajo zelo samozavestno. "Gremo na zmago! Četudi se to sliši noro, prevzetno ali nemogoče, vemo, da bomo le s tako drznim odnosom dosegli maksimalen izkupiček," pravijo.

Letošnje tekmovanje za Pesem Evrovizije v Liverpoolu bo potekalo pod sloganom Združeni v glasbi. Na logotipu so upodobljena srca, ki bijejo skupaj. Po poročanju britanskega BBC so se za tovrstno podobo odločili, ker je bilo tekmovanje prvotno radijski eksperiment, namenjen povezovanju Evrope.

Katja Kodba/rtv Slo

Navdih za barvno shemo in logotip letošnje Evrovizije sta bili tudi zastavi Ukrajine in Velike Britanije. Vrsta svetlomodrih, temnomodrih, rožnatih in rumenih ploskih src se v sredini logotipa naguba v velik tridimenzionalni model srca.

"Letošnja podoba odlično povzema sodelovanje, ki zaznamuje tekmovanje, in poudarja moč glasbe, ki združuje ljudi po celem svetu," je ob objavi logotipa za BBC povedal vodja dogodka Martin Green.

Logotip in slogan letošnje Pesmi Evrovizije so predstavili  v Liverpoolu pred uradno slovesnostjo ob predaji evrovizijskega ključa in kartice s celostno podobo lanskoletnega tekmovanja. 

Katja Kodba/rtv Slo

Na podelitvi je Velika Britanija simbolno in dobesedno od Italije prejela ključ, ki je odpiral vrata glasbi lanskoletne Evrovizije. Vsako leto namreč gostiteljica preteklega evrovizijskega tekmovanja izdela unikaten ključ, ki ga na podelitvi preda gostiteljici naslednjega tekmovanja. 

V polfinalnih večerih, ki bosta potekala 9. in 11. maja bo prvič po spremembi pravil samo javnost in ne več žirija odločala, katerih 20 držav bo 13. maja nastopilo v velikem finalu. Tako kot pretekla leta se bodo Velika Britanija, Francija, Španija, Nemčija in Italija v finale uvrstile neposredno, saj njihove televizijske hiše za sodelovanje v tekmovanju plačujejo najvišje zneske. Kot zmagovalka leta 2022 se bo v finale neposredno uvrstila tudi Ukrajina.

Zaradi vojne v Ukrajini so se pri Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) odločili, da letošnji dogodek organizirajo v Veliki Britaniji, ki je lani na tekmovanju za Pesem Evrozije zasedla drugo mesto. Dogajanje, za katerega bodo odšteli med osem in 17 milijonov britanskih funtov, bo ob pomoči vlade Združenega kraljestva, mestnega sveta Liverpoola in organizacije Liverpool City Region Combined Authority, financirala gostiteljska televizijska postaja BBC.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?