Popularno

Tožilstvo namerava proti Alecu Baldwinu vložiti obtožnico za nenamerni uboj

A.L., STA
19.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Igralec Alec Baldwin in strokovnjakinja za orožje bosta obtožena nenamernega uboja zaradi smrti snemalke na sceni filma v Novi Mehiki, je danes sporočilo tožilstvo, ki je po preiskavi ugotovilo, da sta bila oba kazensko malomarno, zaradi česar da je prišlo do tragedije.

Okrožna tožilka v Santa Feju v Novi Mehiki Mary Carmack-Altwies je povedala, da gre za kaznivo dejanje četrte stopnje, ki se v skladu z zakonom Nove Mehike kaznuje s kaznijo do 18 mesecev zapora in 5000 dolarji kazni.

Strokovnjakinja za orožje Hannah Gutierrez Reed bi morala na snemanju vesterna Rust 21 oktobra 2021 preveriti, da pištola, s katero je mahal in streljal Baldwin, ni bila napolnjena s pravimi ampak slepimi naboji.

Baldwin se je pred začetkom snemanja ukvarjal s pištolo, meril sem in tja ter pritisnil sprožilec, zadel snemalko Halyno Hutchins in jo ubil. Pri tem je še ranil režiserja Joela Souzo. Zagovarja se, da je bil prepričan, da pištola nima pravih nabojev.

Pri nenamernem uboju gre lahko za uboj, ki se zgodi, ko obtoženec počne nekaj, kar je sicer zakonito vendar nevarno, pri čemer ravna malomarno ali neprevidno.

Baldwin že vložil tožbo 

Carmack-Altwiesov je povedala, da bodo obtožnice vložene do konca januarja ter da bosta Baldwin in Gutierrez Reed dobila poziv na sodišče. Povedala je, da se bodo tožilci odpovedali veliki poroti in se bodo zanašali na sodnika, ki bo ugotovil, ali obstaja verjeten razlog za začetek sojenja. To pomeni, da se lahko sodnik odloči tudi, da sojenja ne bo.

Baldwinov odvetnik je obtožnico že označil za veliko pravosodno napako. "Igralec ni imel nobenega razloga, da bi verjel, da je v pištoli - ali kjer koli na snemanju - pravi naboj. Zanašal se je na strokovnjake, s katerimi je sodeloval. Proti tem obtožbam se bomo borili in zmagali," je izjavil odvetnik Luke Nikas.

Odvetnik Gutierrez Reedove pa je dejal, da so obtožbe rezultat zelo pomanjkljive preiskave in netočnega razumevanja vseh dejstev.

Orožarka se brani s trditvijo, da sama ni napolnila pištole s pravim nabojem, ampak je bila žrtev sabotaže. Pod drobnogledom je tudi dobavitelj streliva.

Šerif okrožja Santa Fe Adan Mendoza, ki je vodil uvodno preiskavo, je zbral dejstva in odločitev o morebitnih kazenskih ovadbah prepustil tožilcem. Iz njegovega oktobrskega poročila ni razvidno, kako se je lahko pravi naboj znašel na kraju snemanja.

Baldwin je že vložil tožbo proti vsem, ki so bili odgovorni za ravnanje z orožjem na snemanju. V času tragedije je z ubito snemalko iskal pravi kot za snemanje, pri čemer je pritisnil na sprožilec in niti sanjalo se mu ni, da je v pištoli pravi naboj, trdi v tožbi.

Tudi mrliški oglednik, ki je opravil preiskavo na kraju tragedije, je ugotovil, da je šlo za nesrečo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?