(TOTI LIST) Ekskluzivno z drugega perona: "Predor bodo gradili mariborski osnovnošolci, srednješolci in študentje"

Alija Sirotanović
18.09.2023 06:00

Pomagali bodo tudi vrtčevski otroci, ki bodo notranjost ventilacijskih jaškov barvali z zaščitnim premazom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pripadniki MDB Samo Peter Medved na mariborski železniški postaji čakajo brigadirje iz vse Slovenije.  
Danilo Škofič

Da je bila mladinska delovna akcija, v kateri so zgradili eno najbolj znanih železniških prog v nekdanji Socialistični federativni republiki Jugoslaviji, Brčko-Banovići, "mala malica" in "mikroskopski projekt" proti temu, kar se bo v prihodnjih dneh zgodilo v Mariboru, je na izredni tiskovni konferenci na mariborski železniški postaji povedal župan Saša Arsenovič. Na drugem peronu je namreč pozdravil Mladinsko delovno brigado (MDB) Samo Peter Medved, poimenovano po človeku, mestnem heroju, ki je sprožil največjo mladinsko delovno akcijo v zgodovini samostojne Slovenije. Pripadniki te mariborske MDB so namreč čakali mladince iz celotne Slovenije, ki bodo pomagali pri največjem mestnem in državnem projektu vseh časov. "Pričakujemo MDB Andrej Rajh in MDB Jernej Vrtovec, vendar Slovenske železnice, kot vedno, zamujajo," je dejal vodja brigade Alesander Tunelnik.

Predvidoma danes naj bi mariborski mestni svet na izredni seji odločal, kako se bo projekt poimenoval. Po neuradnih informacijah sta možni imeni dve - ali Severni preboj ali Preboj pod severno mejo. Mesto je namreč pred dnevi pretresla tragična novica, da predora pod Mariborom, ki naj bi nadomestil več kot potrebno in nujno severno obvoznico - ne bo. Kot je znano, naj bi predor potekal med križiščem Gosposvetske z Vrbansko na eni in baziliko Matere Usmiljenja (frančiškansko cerkvijo) na drugi strani, vendar so mestne oblasti in država sklenili tako kvaliteten dogovor, da bo projekt padel v vodo. No, tako se je zdelo včeraj, danes pa je že jasno, da ne bo tako.

Če je progo Brčko-Banovići v dolžini 88 kilometrov gradilo več kot 60.000 mladih in so jo končali v sedmih mesecih, so načrti županstva bolj ambiciozni. "Dokazali bomo, da smo lahko boljši v kapitalizmu kot v tistem gnilem socializmu. Predor bodo gradili mariborski osnovnošolci, srednješolci in študentje, ki jim bo župan osebno napisal opravičilo za odsotnost od pouka, pridružili pa se jim bodo tudi otroci iz mariborskih vrtcev, ki bodo v eni zadnjih faz izgradnje notranjost ozkih ventilacijskih jaškov barvali z zaščitnim antikorozijskim premazom," nam je povedal vodja projekta Samo Peter Medved, ki je izjemno ponosen, da ena od številnih MDB nosi ime po njem. Mariborski mladini pa se bodo, kot rečeno, pridružile brigade iz drugih slovenskih krajev. Predor naj bi prebili že konec novembra letos, vsa dela, vključno z asfaltiranjem cestišča, pa naj bi bila končana že 15. januarja prihodnje leto. Posebnost predora bo opaž iz lesa, točno takšen, s katerim so prekrili znamenito "čevapčič brf".

Dela bodo najprej začeli študentje, saj se jim šolsko leto začne komaj s prvim oktobrom, cilj pa je, da bi do 27. septembra izkopali 140.000 kubičnih metrov materiala. Mestni svet naj bi na današnji seji ukinil zlati, srebrni in bronasti grb mesta Maribor ter uvedel najvišje mestno priznanje - Udarnik. Kot piše v odloku, bo namenjen "posameznikom kot priznanje za njihove goreče napore pri obnovi in gospodarski izgradnji mesta". Neuradno naj bi prve znake prejelo mestno vodstvo kot priznanje za postavitev izjemno lepe in uporabne brvi, učinkovito in hitro obnovo Lenta in začetek akcije "predor", bo pa nekaj prvih udarnikov razglašenih tudi med prvimi prostovoljci - študenti, ki bodo na dan izkopali najmanj 1000 kubičnih metrov zemlje.

Župan je na tiskovni konferenci še dejal, da bo 1,8 milijona evrov, kolikor jih je dobil za Žički dvor, investiral v izgradnjo tunela. S tem denarjem bo namreč financiral reševalni tunel, ki bo vodil do garnega hotela Žički dvor, kjer si bodo lahko udeleženci morebitnih nesreč (ali drugih izrednih dogodkov v predoru) oddahnili in nabrali novih moči za nadaljevanje potovanja. To je tako navdušilo podžupana Gregorja Reichenberga, da je že na tiskovni konferenci nemudoma predlagal župana za najvišje mestno priznanje, naziv Udarnik. Nekaj neznank je le še z imenom predora, s čimer imajo v Mariboru tradicionalne težave. Izjema je bila le brv ob Glavnem mostu, ki je hitro dobila svoje mesnato ime. V Listi Arsenovič so predlagali, da bi ga poimenovali Predor borcev za severno podvoznico. Ko to poročamo, so na železniški postaji sporočili, da bodo imeli vlaki, ki bodo v Maribor pripeljali brigadirje, še dodatne pol ure zamude.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta